Monday, February 27, 2006

Chamonix:)

5-6 gunluk bir aradan sonra tekrardan merhabalar:)

Resimden de anlasilacagi uzere aranin sebebi sevgili kivircigimin bana dogumgunu hediyesi olarak ayarladigi kayak tatiliydi. Carsamba sabahindan pazar aksamina kadar Avrupa'nin en yuksek dagi olan Mont Blanc cevresinde yer alan Chamonix'deydik. Chamonix aslinda sadece bir yerin ismi, onun cevresinde bir suru diger kucuk dag koyleri var ve her koyun de kendine ait bir kayak pisti mevcut. Asagilarda cok gorulmuyor bu pistler, gorunen sadece tepelere cikan teleferik veya telekabinler, kocamannn daglar, yemyesil camlar ve takvim yapraklarini aratmayan manzaralar. Asagidaki foto bu dag koylerinden biri olan Argentiere'de cekildi mesela. Boyle bir gunesle uyanmak inanilmaz guzel bir duygu:)




Bu bahsettigim kayak pistlerine cikmaksa biraz urkutucu. Zira benim cok yukseklik korkum yoktur ama yine de o kadar yukseklikten 50 kisinin oldugu bir teleferikte sallanaraktan, ya da sadece 3 kisinin oturdugu ustu acik bir teleskiyle yukari cikmak pek tekin gorunmuyordu ve bunye(m)de oldukca yuksek seviyede adrenalin yaratti acikcasi. Ama guzel yani su ki yukari ciktigimda karsima cikan manzara karsisinda butun bu korkular yerini bir rahatlamaya ve mutluluga birakti.

E Fransa'da bir yerden bahsedip de Fransiz mutfagindan bahsetmemek olmaz:) Tatil suresince temiz hava bol gunes seklinde tikinmasaydik gayet de kilo verip donebilirdik o kadar aksiyona. Zira biz ne yaptik? Bol peynirli yagli yiyecekleri lup lup goturduk ustunuze afiyet .) Saka bir yana İngiltere'den sonra cennet gibi geldi Fransa, markette falan durduramadik kendimizi alisveristen, o kadar guzel yiyecekler var ki gercekten hayran kaliyor insan.

Haftasonunda John ve Julie'yle beraber La Flambee isimli restorana gittik Argentiere'de. Nefis yemeklerin yanisira ilginc dekorasyonuyla gercekten ilgi cekici ve gidilmesi gereken yerlerden biri. Iceride, tabiri caizse, fi tarihinden kalma kayak malzemeleri ve ev esyalari var, cok sicak bir atmosfer yaratmislar acikcasi.Yemekler genelde Fransiz mutfagindan secmelerden olusuyor ama tabi genel turist tipini de es gecmeyip hamburger pizza falan da eklemisler. Pistte tanistigim Ingilizler ozellikle escargot denememi tavsiye etmislerdi, tabi ben bunun ne oldugunu bilmedigimden "tamamdir" seklinde tepkilerdeydim. Zira kendisinin sumuklu bocek oldugunu ogrenmemle mideme giren kramplar sonucu fonduede karar kildim. Fonduyu ilk defa Paris'te St Michel'de denemistim ve acikcasi unutamadigim lezzetler arasinda yurt disinda. Ama bu restoranda gelenin alkolu biraz fazlaydi ve bu yuzden de fazla islakti bence peynir. O yuzden umdugum lezzeti bulamadim malesef. Kotu degildi ama beklentilerin altinda kaldi kendisi.
Fondue bu ortaya gelen tenceredeki peynirli karisimla beraber yaninda gelen ekmek parcalari, haslanmis patates, salatalik tursusu ile servis ediliyor. Bu restoranda ogrendigimiz yeni bir seyse Geleneksel Bitiris icin yaninda getirdikleri azcik alkol ve yumurta. Peynir iyice azaldiktan sonra kabin icine yumurta kiriliyor ve ayni anda alkol dokuluyor azicik. Ve azimle karistiriliyor yumurta:) Bunun sonucunda kabin dibine yapismis peynir bir sekilde tabandan ayriliyor ve nefis bir bitiris yasaniyor .)

Bir diger geleneksel yemek ise Pierrade adini verdikleri bizim bildigimiz kendin pisir kendin ye:) Masaya getirilen bir ocagin ustundeki tasta getirilen biftek, tavuk ve ordek etleri pisirilip afiyetle yeniyor. Yaninda patatesli bir karisimla servis ediliyor.


Tatlilara ise diyecek soz bulamiyorum, gercekten muhtesemlerdi. Asagida gordugunuz tatlinin adi Tarte de Dame. Elmali tersten pisirilmis tart (nasil oldugunu ben de anlamadim tam, ablam boyle bir tarif etti ama bilemicem:)), yaninda krem santi, dondurma ve taze kremayla servis ediliyor. Krema cok tatsiz geldi bana, daha cok dondurmayla yedim tatlimi, superdi gercekten:)

Ablam Creme Brulee aldi kendine, bu da gayet leziz bir tatli. Krema, yumurta ve seker karisimi pisirilip, ustune seker ekiliyor ve firinda kitirdayacak sekilde pisiriliyor. Oyle ki ustunde kasikla vurdugunuzda kirilacak bir tabaka olusuyor, yummmmm:)
Enistem ve Julie ise Chocalate Fondue aldilar ki bu da gercekten ozenilesi bir seydi:) Kucuk bir kapta eriyen cikolata, yaninda getirilen muz, elma, ananas, armut vb parcalari ve...daha ne olsun yahu:)

Yolunuz bir gun o taraflara duserse eger ısrarla tavsiye ediyoruz gitmenizi:)

Bu cok uzun bir post oldu ama bitirmeden once bir adet daha Fransiz yemegi tavsiye etmek istiyorum, bu da Raclette. Donmeden once John'un hazirladigi bu muhtesem yemek de aslinda gayet basit; erimis peyniri ustune koydugunuz haslanmis patates, kuru et, salatalik tursusu, firin sebze ve ekmekten olusuyor. Tek olay bunun makinesinde.

Her tarafi teflon kapli bu makinede alttaki ucgen paletlerde peynirler eritiliyor, ustte yuvarlak kisimda ise kuru et vb isitiliyor. Ve sonrasinda erimis peynir bu et, patates, sebze vb.nin ustune dokuluyor. Icinde alkol vb olmayip sirf peynirden olusmasi bence fonduye gore daha cazip kiliyor bu yemegi. Tek kotu yani gece sonunda her bir yaninizin peynir kokmasi:) O da bir gecelik oluversin, di mi ama:)


Chamonix hakkinda daha fazla bilgi icin bkz:

http://www.chamonix.com/accueil.php?ling=En

Herkese mutlu haftalarrrrrrrrrr:)

5 comments:

Tugc said...

Ya ben rejime giriyorum zaten, iyi bari bu leziz seylerin hepsi Fransa'da:D
Valla hersey inanilmaz gozukuyordu ama su anda canimin bunlarin hepsinden daha cok istedigi birsey var..O da;
Annemin tepsi koftesi, sonra yuvarlama bide zeytinyagli dolma..eh mantiya da hayir demem:)

Mr_TD said...

valla bu gezi tam tam göre imis,yemek kismi yani,doga olaylari da iyi,kayak olayinda daha giremedim, Kis olimpiyatlarina daha 4 sene var,o zaman kadar o da halolur.
Raclette , Fondue ikiside süper.
cukulata Fondünün biraz "öldürücü" oldugunu söylemek durumdayum, bir süre sonra bayginlik geciriyor insan,yemegide birakamiyor.
Et suyu ile yapilan ,kücük kesilmis et paracalari ile olan fondue de burda noel da yedigimz standart yemek.

Bu ara herkes rejimde bende tam yeni serilere baslamisken, hain adam TD ye,
bakalik sonu ne olacak bu kesismenin.

tekrar hosgeldin(iz) :-)

Yazarken Eğlenen Adam said...

Ya bişi soracağım bu kadar yemeği nasıl yiyebiliyorsunuz..? Yada kaç saatte yiyebiliyorsunuz..?

Ben mide fesatı geçirirm o kadar yesem ve o masadan mümkün değil kalkamam...

Burcuk said...

Hos buldukkk:)

Tugce ya yuvarlama falan biliyorsun, super:)) Ananem Aydin'in kucuk bir yerinde otururdu biz kucukken, orda dugunlerde yapilir yuvarlama kocaman kazanlarda, ustu de soslu falan off super olur:) Bir de keskek vardir ki aman amannn:) bayilirim:) İstanbul'da da Otantik'te yapiyolar, orjinal tat yok ama fena degil.

Mr. TD, ben de bu tatilde basladim kaymaya, hatta ilk defa boyle bir tatile ciktim, oncesinde uludaga bile gitmisligim yok:) cok eglenceli bir sey, dusuyorsun falan arada ama kar sonucta:D pek bir aci olmuyor:)) cikolatali fondunun ben sadece tadina baktim, hakli olabilirsin baymasi konusunda, yiyenin cikolata askina bakar:)

Atonica, fondue de pierrade da iki kisilik servisler, tabi hala cok buyuk porsiyonlar ama yani masadan mide fesati gecirmeden kalkmak mumkun:))) ama agir yemekler oldugu dogru, oyle arada bir yemek lazim:)

Tugc said...

Keskege bayilirim ben..Gel Kusadasi'na, yeriz yine;)