Tuesday, July 18, 2006

Eminonu-Topkapı-Sultanahmet

Tatil anilarima kaldigim yerden devam ediyorum. Eminonu-Sultanahmet-Topkapi uclusu her gelisimizde kesin ugranilmasi gereken yerler bizim aile icin...Boyle bir huzur doluyor insan, bilmiyorum neden...Guzelliginden olsa gerek...

Besiktas'tan basliyorsunuz simdi, Dolmabahce onunden serin serin yuruyorsunuz kocaman agaclar arasindan, sonra isterseniz Kabatas'tan tramvaya biniyorsunuz, isterseniz dalgic ve av malzemelerinin satildigi ilginc dukkanlara baka baka Karakoy'u buluyorsunuz...Ama illa ki Karakoy'de duruyorsunuz, oyle kopruden direkt tramvayla gecmek olmaz, Galata Koprusunun altindan soyle bir bakmali insan, yukaridan sarkan oltalarin arasindan bir bogaz manzarasi izlemeli:)

Aslinda burada eskiden kucuk masalar vardi tam kenarda, aksamustleri bira zevki oluyordu ama simdi sadece luks sayilabilecek restoranlar var...Biraz daha salas olsa daha guzel bence.
Neyse, burdan Eminonu'ne cikiyorsunuz, kalabaligin icinden sıyrılıp eski binalarin arasina atiyorsunuz kendinizi. Kaybolmadan Sirkeci'ye cikiyorsunuz, Sirkeci'den yukari Gulhane kenarindan Sultanahmet ve Topkapi'ya cikan yol cok guzel bence...Her bahar en az bir kez yurunmeli...

Topkapi Sarayi İstanbul'un en cok turist alan ve sanirim en bakimsiz sarayi, yani bakim yapiliyor tabi ki de ama bence yetersiz. Bahceler cok guzel, binalar hala duzgun duruyor ama iceride sergilenen seyler o kadar ozensiz koyulmus ki insan sinir oluyor. Oylesine yerlestirilmis raflara, sanki evdeki vitrine misafir geldiginde kullanacagin cay bardaklarini diziyorsun, peh! Ne dogru duzgun bir isik var eseri daha goz onune cikartacak ne de eserlerin duzgun hikayeleri. Ne anlami var ki o zaman benim Padisah'in kullandigi catali gormemin?

Giriste ogretmenler ve ogrenciler haric herkesten 10 milyon aliniyor ve burasi ciddi sayida ziyaretci aliyor. Ve de genel onemi de dusunuldugunde devletin de ciddi paralar ayirmasi gereken bir yerken hala neden bu halde?!? yazik dogrusu!


Tatsizliklar bir yana, manzara insani kendinden geciriyor. Galata kulesiyle birlesen bogaz insanda bir huzur uyandiriyor:)

İstanbul'u seyredilebilecek en guzel yerlerden biri bence Topkapi Sarayi...Kesinlikle gorulmesi gereken yerlerden biri...Ve de tekrar olacak ama "bakilmasi" gereken yerlerden biri!!!

Not: Bir kez daha anlasiliyor ki blogspot kendince bir kural koymus, bir post.a 3 foto kardesim, fazlasi zarar! artik bu bu konuda yazdigim son not, biliyorsunuz fotolar icin nereye bakacaginizi....

5 comments:

vintage biscuit said...

istanbul baskadir
istanbul alir goturur adami

Anonymous said...

nereye bakicaz!?!?! :)

Berceste said...

Sevgili Burcu,

En son ziyaretimde ben de seninle ayni duygulari paylasmistim Topkapi Sarayi icin.Cocuklugumun muhtesem sarayindan eser yoktu ne yazik ki :((( Sonra gazetede bir yazi okudum eski muze muduru depremde zarar gormesinler diye eserleri kaldirtmismis, o guzelim porselenlerin falan eseri yoktu son gidisimde...Ne mantik ama !!! Peeeh ! Onlem almak yerine, cozum bulmak yerine gozden uzaklara kaldirmak ! Kim gorecek, ne yapilacak, nerede ne sekilde saklanacak bilmiyorum, Dolmabance Sarayi'nin Ugur Dundar'in programindaki hali gozumun onune geliyor hep :((( Gecen sene Turklerin 1000 yili sergisinde Topkapi Sarayindan da eserler gelmisti ki en guzeller arasinda idi benim gozumde, en degerlilerden...Neden muzecilik anlayisimiz hala kermes formatinda anlayabilmis degilim.Mudurleri yurtdisina gonderdiginde elemanlarin Harrods gezmeyi National History Museum'a tercih eden mantiginda mi aramak lazim acaba bu isi? Cok hayiflaniyorum, hele de bu ulkede otu bocegi degerli fanuslara koyup hazine gibi teshir eden zihniyeti gordukten sonra !!!!

Sevgiler

Burcuk said...

Vintage, oyle valla:)

Rahsan, flickr yaptim kendime:) sag alt kosede bulabilirsin:) son uc posttur surekli yazinca tekrar tekrar yazmiyim demistim:)

Dilek, cok dogru soyluyorsun valla! gicik oldum ben de, burdaki bir british museum nasil diye dusunuyor insan, giris ucretsiz oldugu halde nasil bir bakim var iceride...hos artik muzecilik egitimi yayginlasiyor ama yine de her seyin duzene girmesi sanirim coook uzun yillar alicak :(

Bir de cok komik:D bir bolumde boyle taclar falan var, gorkemli taslarla suslenmis, ama o kadar az isik koymuslar ki zannedersin boncuk!:) neyse biz de sorduk annemlerle neden boyle oldu diye, gizemli olsun diyeymis ahahahaha:D gayet de ciddiydi soylerken, inanamiyorum hala:D ne gizem ama:D

Sultanahmet said...

Esas sultanahmet bir başkadır.

Alır götürür beni.