Friday, July 28, 2006

Bulgur yataginda Ispanakli Somon: Cok "fancy", coookkk :)

Son gunlerde havalarin sicakligindan genelde ogunleri yogurtlu makarna, sade yogurt vb seklinde gecistirdigim icin burada paylasabilecek guzel bir tarifim olmamisti. Dun gece sevgili kivircigima ozel bir yemek yapmaya karar verdim, sonuc gayet basarili! Hem yemek guzel oldu, hem de kivircigim kendini daha iyi hissetti, e daha ne olsun:) Di mi ama:)))

Baktim bloglarda hep bir seyler yataginda su bu tarifler veriliyor, ben de bunun ismini boyle koydum, bildigimden degil, tamamen salliyorum:))

Bu yemegi ilk defa Hollanda'da denemistim, orda yedigim biraz farkliydi tabi (bulgur daha kuruydu, sossuzdu ve de somon da izgaraydi) ama ispanak-somon uyumu cok hosuma gitmisti. Dun kendi damak zevkimize gore degistirdim biraz ama sonuc hala cok leziz, saglikli ve de hafif bir yemek:)

Ihtiyac listemiz soyle:

Kisirlik ince bulgur

Somon

Ispanak

Nane, paprika, tuz

Zeytinyagi, limon

Kisirlik ince bulguru bir kaseye koydum ve de uzerine kaynamis su ilave ettim. Kasenin ustune bir tabak kapatip sismesini bekledim, masallah pek bir bereketlendi kendisi:) Fazla suyunu (olcusuz yaptigim icin tabi birazcik fazla koyuvermisim suyunu:) ) suzdukten sonra ayri bir tabaga aldim ve biraz ilimasini bekledim. Sonra icine nane, kirmizi biber ve tuz ekledim, azicik zeytinyagi ve yarim limonun da suyunu ekleyip iyice karistirdim.

Buhar makinesinde (tekrar tekrar soyluyorum: Tefal sen bizim her seyimizsin!!! :) ) ispanaklari pisirdim. Ben iki kisi icin yarim torba kullandim, yaklasik 125 gr, hayli hayli yetti. Ispanaklar pistiginde bidicik kaldiklari icin aklinizda bulunsun "nasilsa en uste koycam surdan iki uc yaprak yeter" demeyin, zira noktacik gibi ispanaginiz kalir ustte :)) Buhar makineniz yoksa tencere icine koyulan suzgecler yardimiyla yine buharda ya da kaynayan suya atip 1-2 dk bekleyip cikartmak suretiyle kaynatarak da pisirebilirsiniz.

Somonlari da guzelce yikadiktan sonra buharda pisirdim. Siz yine isterseniz teflon tavada yagsiz olarak da pisirebilirsiniz, somon zaten oldukca yagli bir balik oldugu icin tekrardan yag koymaya gerek yok sanirim. Ya da dilerseniz firinda da pisirebilirsiniz, tercih size kalmis:) Buharda denemenizi siddetle oneririm yalniz, cok leziz ve de hafif oluyor:)

Son olarak da tabaklara once ince bulgurdan yaptigim "yatak" kismini koydum:) ustlerine somonu yerlestirip en uste de ispanaklari koydum. En sonunda da ustune yine zeytinyagi-limon gezdirip servise hazir hale getirdim. Ben biraz hizli hizli hareket ederken somonlarin ve ispanagin suyunu tam suzmedigim icin ve de bol limonlu sevdigimizden sos tabaga yayildi tabi:) gorunmeyen kisimlarindan fotograf cekmeye calistim ama gorunuyorsa da artik nedenini biliyorsunuz:)

Yanina da limonlu kola:) Ohhh super yemek oldu:) Kendin pisir kendin ovun:))) ahahahah:)) Ama napayim canim "sezarin hakki sezara" demis bir unlu sahis degil mi:) Saka bir yana cidden guzel bir yemek oldu, denemenizi oneririm:)

Tatli olarak da ne zamandir canim tiramisu istiyordu, marketten hazir tiramisu almistim, onu yedik (blogger izin verse onun da fotosunu ilistirevericektim suraya, cok sirin gozukuyordu minicik, nitekim iste izin vermiyor sag olsun), o da fena degildi ama tabi hicbir sey ablamin tiramisusunun yerini tutamaz, soz verdi yakinda yapicak, yani bu ne demek oluyor tabi? Yakinda bu sayfada gercek italyan usulu tiramisu tarifi olacak:))) superrr:))

Herkese mutlu haftasonlari!

13 comments:

Anonymous said...

vallahi cok yasa e mi :) hic bu kadar keyifli bir tarif okumamistim
senin tarif kitabi yazdigini dusundum de bir an!!! Oh Gooooddd :))) super olurdu :)
eline saglik tatlim, bulgur yatagi hmmm :)

Berceste said...

Sen boyle tarifler verirsen var yaaaa, fici mi oluruz duba mi bilmem :)))
Ellerine saglik !

Burcuk said...

Utaniyorum ama boyle yorumlar okuyunca:) cok cokkk tesekkurlerrrrrrrrr:))) Dilekcim bir sey olmaz, yahu haslanmis baliktan ne zarar gelir? :)

Ama tiramisuyu bilemem bak:) offf valla heycanla bekliyorum yapmasini, msj iletildi mi yetkili mercalara, sayin blogger? :)

Burcu Karadaş said...

ben bilmem:D o bulguru görünce kısır istedi canım.aman aman..:D

balığı da ayrıca yerim..ıspanyayı ispanak da denebilio:D onu sevmıorum pek..kötü bi çocukluk gecirdim:D :D :D

daha çok tarif istioruz ben özellikle datlı tarifi:))

vintage biscuit said...

ben balik yemem kizimmmm
koy soyle tatlilar yapalimm en sahanesinden
bende ayiptir soylemesi atli biber dolmasi yaptim ali geliyo ya pratik yapiyom . hahahahha
bide mozaik pasta yaptim
bugun cok fena gaza gelip uyandim :)))))

Burcuk said...

Tatli geliyorrrr, az kaldi azzz:)

Bu arada adada oturup balik yememek ne demek? aaaa:) biz karadenizliyiz, cok pek cok severiz baligi:)

ycurl said...

Burcuk,
Cok fancy olmus cok :)) Hic bu kadar keyifli yemek tarifi okumamistim. Ellerine saglik :))

Hanife said...

Tarif cok guzel, bulgur ve somon bir arada. Hic dusunmemistim bu ikiliyi.
Ama tarifi okumak daha guzel, pek keyifli, pek de "Fancy" :)

Burcuk said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Burcuk said...

Ycurl, cok tesekkurlerrrrrrrr:))

Hanife, aslinda bizim de baligin yaninda bu tarz seyler yeme adetimiz yoktur, genelde salata yeriz ama bu bulgur da ince ve de salata modunda oldugu icin bol limonlu guzel oldu baligin yanina:) cok tesekkurlerrr:)

Hakan, amin:)ama sanki neseli olunca daha cok keyif aliyorsun ya yaptigin yemekten, sonra bunun donusu cok yemek ve kilolar seklinde muhtesem olabilir:) eheh:))

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Cool guestbook, interesting information... Keep it UP
»