Friday, March 31, 2006

Blue Man Group

Blue Man Group 1980'lerin sonlarina dogru New York'ta sokaklarda maviye boyanmis bir sekilde gezmeye karar veren uc kafadarla basliyor. Sokaklarda dolasip garip gosteriler yaparken olay bir sekilde gazetelerin elestiri bolumlerine yansiyor ve sov dunyasina adim atiyorlar.

O zamanlardan beri New York, Boston, Chicago, Las Vegas, Berlin ve Toronto'da gosteri yapmislar. Son durak Kasim 2005'ten bu yana Londra. Londra'da Covent Garden'da yer alan New London Theatre'da gosterilerine devam ediyorlar. Biletler oldukca pahali, onlerden arkalara dogru 50-40-25-15 seklinde gidiyor. Biz de dun aksam gidip izleme serefine eristik.

3 adet adam siyah kiyafetler ve maviye boyali kafalar seklinde sahneye cikiyor. Sahnenin ust kisminda canli calan bir band yer aliyor ki ben bu adamlarin performansini sahnedekinden daha cok begendim:) Turkiye'den geldigimden beri canli rock calan grup izlememistim, gercekten cok iyi caliyorlardi.

Neyse, ben asil mavi adamlara doneyim. Bunlarin olayi hic konusmamalari ve ozellikle yuz mimikleriyle insanlari guldurmeye calismalari. Bu arada da isik gosterileri arasinda davul caliyorlar ki buna da hic lafim yok gayet iyi caldiklarini dusunuyorum. Davulun yanisira borulara vurarak da sesler cikartiyorlar ve de degisik boyalardan arada resimler falan yapiyorlar. Adamlar yaklasik bir bucuk saat boyunca hic durmadan hareket halindeler, enerjilerine de hic bir diyecek lafim yok.

Nitekim bu insanlar nasil boyle bir cilgin eglence yasadilar, onu hala cozemedim ben. Salon hinca hinc dolu degil, hani arkalarda falan baya bos yer var. Ama insanlari gormeniz lazim, isliklar, bagirislar, alkislar boyle bir disardan goren der ki bunlar hayatinda bundan iyisini izlememis. Adamlar bir birbirlerine bakiyor garip bir sekilde millet yariliyor gulmekten. Biz boyle "so what" sekilli bakislar atiyoruz ilginctir:)

Neyse uzatmaya gerek yok ama bence canli calan grup, genel anlamda muzik diyeyim hadi, adamlarin davul calislari, aradaki animasyon bolumu ve hadi bir de adamlarin hatrina diyeyim ki enerjileri disinda gayet geyik, sıkıcı bir sovdu. Ya bu Amerikalilarla bizim eglence anlayisimiz arasinda bir kultur farkliliginin sonucu bu, ya da bir seyler dondu ama ben anlayamadim:)

Sonradan eve geldigimde acaba bu modern sanat olayi da ben mi anlamlandiramiyorum dedim, internette soyle bir arastirdim, kendi sitelerinde modern sanat uzerindeki etkilerinden falan bahsetmisler, hatta Van Gogh'un kendilerini cizdiklerini iddia ediyorlar ki "hadi ordan" tepkisi kacinilmaz.

Su sayfada bir videolari var, bu sovda surekli caldiklari sarkinin videosu, sovda da boyle garip garip dolaniyorlar iste: (ayrica bu sayfada yandaki linklerden grup hakkindaki bilgilere ve bahsettigim modern sanat olaylarina falan ulasabilirsiniz)
http://www.blueman.com/multimedia/video/index.php?vid=ifeellove&q=hi

Genel ozet bilgi icin bkz:
http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Man_Group

Ve de fan siteleri varmis da sastim kaldim, benim de en yakin zamanda katilmam lazim:) bkz:
http://www.bluemanlibrary.com/

Sovu izledikten sonra Domekusumun blog mottosu geldi aklima: Gerekli degildi ama kimseye zarari dokunmadi.

8 comments:

Tugc said...

Buraya gecen donem brezilyadan bir grup gelmisti..Hic sarki soylemediler, genellikle kendi icat ettikleri enstrumanlarla ve danslarla inanilmaz eglendirdiler..Hic sarki soylememislerdi ama benim inanilmaz hosuma gitmisti..
O mavi adamlari ben hic dinlemedim, ama bakarim bi;)

Burcuk said...

ya ben de zaten konusmamalarina gicik olmadim da insanlar cok anlamsiz seylere guluyormus gibi hissettim:)

yoksa bunlarin da davul falan caldiklari kisimlar baya bir iyiydi yani:)

ama tabi muhtemelen Brezilyali bir grup cok daha fazla eglendirmistir .)

Yazarken Eğlenen Adam said...

Şimdi ben bunu yapsam Türkiyede maymun derler...

Töbe nelerden parakzanyor nsanlar yaaa boşa yaşıyoruz vallahi...

Bulsara said...

slm. Nick Cave ararken Lezzetin izinde diye bi blog buldum ne göreyim Tahin helva bölümünde sende varmışsın :)

Anonymous said...

yahu Burcuk,ben blogumda yazmıstım ya niçin gidip para verdin şekerim:)

Burcuk said...

Nes: Bilet denk geldi ya para vermedim yani:)ama neyse canim gormus olduk.)bu arada istanbuldaymissin, iyi eglencelerrr!

Bulsara: Lezzetin izinde cok guzel bir blog, ben surekli takip etmeye calisiyorum, tahinli tarifim de guzeldir yani ben yaptim diye demiyorum:)))

Atonica: Seni de maviye boyayalim mi? :)

Burcu Karadaş said...

bunlara para virmeyin ya.sokakta bundan daha deli şeyler yapanlar var.üstelik de bedave:D

bi de bize deli diolar ya,yok arkadaş!!! şaka maka bu işe mi girsek..boşu boşuna kendimizi paralıoz:))

Mr_TD said...

bu mavi adamlar süper ya,dün askam gördüm bir yerde ,kesin gitmek lazm bir dahki sefere gelirlerse diye.Acayip manyak tipler :-)