Sunday, January 22, 2006

Arjantin usulu limonlu sarmisakli tavuk

Herkese merhabalar :)

Bir kac gundur gundelik is yogunlugundan dolayi siteye pek bakamamistik. Muhtesem bir tarifle geri donduk:) Bu arada tarife gecmeden once yakinda sevgili kivircigimin da kendi yorumlariyla zenginlestirdigi super tarifleriyle burada olacagini bildirmekten de mutluluk duyuyorum:) Kendisi bu aralar pek mesgul, bir rahatlasin, cilgin post.lar gircekmis, ben onun yalancisiyim :)

Simdi gecelim tarifimize, bu hafif ve saglikli yemegi ablam Arjantinli arkadasi Sophia'dan ogrenmis, bugun bizlere yapti ve resmen hayran kaldik! Umarim siz de begenirsiniz:)

Gerekli malzemeler:

1 adet butun tavuk
1 adet limon
4-5 dis sarmisak
dilediginiz miktarda patates, havuc
azicik zeytinyagi
azicik tuz
bilimum baharat

Oncelikle tavugumuzu pakedinden cikartiyoruz ve 10 dk dinlendiriyoruz. Bu dinlenme kismi cok onemli, zira tavuk bir nefes alip kendine geliyor:)

10 dk sonra tavugumuzu tuzla iyice ovuyoruz, bu piserken derisinin kitir kitir olmasi icin gerekli bir seymis. Bu tuzlama isleminden sonra tekrar bir 10 dk dinlendiriyoruz.

E bir tavuga 20 dk dinlenme yeter de artar bile degil mi:) yariya kestigimiz limonu tavugumuzun her yerine suruyoruz. Bu limonla ovalama isleminden sonra elimizde kalan limon yarilarini kucuk kucuk parcalari ayirip cogunlugunu tavugun icine tikiyoruz. bir kac parcasini da resimde goruldugu gibi tavugun bacaklarinin arasina sıkıstırıyoruz.

Sarmisaklarimizi da temizleyip tavugun icine tikiyoruz gene, bir parcasini ustune koyuyoruz yalniz.


Patateslerimizi hasladiktan sonra elma dilim yapip tepsimizde tavugumuzdan geri kalan yerlere serpistiriyoruz. Havuclarimizi haslamadan da koyabiliriz. Fotograflarda gordugunuz diger yuvarlak dilim sebzeler parsnips. Turkiye'de hic gormedim ama buradaki marketlerde rahatlikla bulabilirsiniz. Kendisi patates-havuc karisimi bir sebze ve gayet leziz. Biz sevdigimizden dolayi ondan da koyduk ama siz isterseniz dilediginiz baska sebzelerden de koyabilirsiniz. Mesela biber iyi gidebilir diye dusundum simdi bir an, ne dersiniz?


Son islem olarak tavugumuzun ustune nane, kekik, kirmizi biber, kara biber ve daha akliniza gelebilecek, yakisacagini dusundugunuz bilimum baharati serpistiriyoruz. Ustune de azicik zeytinyagi gezdiriyoruz.

180 derecede ısıttıgımız fırınımızda 1 saat 30 dk pisiriyoruz. Afiyetle yiyoruzzzz:)) Yummm:)


2 comments:

Anonymous said...

cok lezzetli görünüyor, mutlaka denicem, ellerine saglik
Rahsan

Burcuk said...

tesekkur ederiz:))

gercekten cok lezzetli ve de icinde dogru duzgun yag olmadigi icin ve de limonun tadinin etkisiyle cok hafif bir tadi var:)

mutlu oldum begendigine:)

sevgiler