Sunday, May 06, 2007

Cilekli Pasta & Sebzeli kekimsi

Cuma'dan beri o kadar cok resim birikti ki nereden baslayacagima karar veremedim:) En sonunda Annekusumun dogumgununden baslayayim istedim:)

Cumartesi gunu birtanecik annemin dogumgunuydu, yasini soylemem ama ona yasi yerine ruhuna yakisacak bir dogumgunu sofrasi hazirladim desem uygun olur sanirim (yoksa bu sofra ruh icin de mi biraz genc? :) dalga gecti benimle cocuklarin dogumgunu sofrasi gibi olmus bu ne diye:) ) Haftasonu sehir disinda oldugumuz icin cuma aksamindan kutladik dogumgununu.

Cok bir sey hazirlamadim aslinda, Turk usulu aksamustu caylarinin modern uclusu salata, tuzlu ve tatli vardi:) Salata gecenlerde tarifini verdigim sehriyelinin pirincle karisik olani. Tuzlu dedigim mucverin uydurmasyon versiyonu, sebzeli kekimsi diyebiliriz biz ona:) Tarifi az sonra geliyor.


Once gelelim dogumgunlerin basrol oyuncusu dogumgunu pastasina:) Cocuklugumuzdan beri annemin yaptigi dogumgunu pastalarini yerdik, simdi sanki is bana donuyormus gibi bir his var icimde:)

Ama hic sikayetci degilim durumdan, sevdiklerimin dogumgununde yapmayi en cok sevdigim is kesinlikle pasta yapmak:)

Bu seferki cok zor olmadi aslinda. Memlekette olmanin veli nimetlerinden biri de hazir kek bulabilmek. Ingiltere'de de bulunuyor ama kekleri tart kalibi gibi yapiyorlar, tam bir pasta goruntusu olmuyor o yuzden.
Burdaki pasta kekleri o kadar guzel ki hic evde zahmet cekip yapmaya degmiyor, isleri gayet kolaylastiriyor.

Kek olduktan sonra gerisi daha da eglenceli oluyor zaten. Her zamanki klasik 2 (bardak sut)-3 (kasik un) -5 (kasik seker) tarifiyle muhallebi kivaminda kremayi hazirladik. Sicakken icine cok azicik margarin koyduk, bu kremanin puturlu olmasini engelliyormus annemin dedigine gore.

Bu muhallebimsi gorunumdeki kremayi onceki pastalardan hatirlarsiniz zaten. Kotu degil ama yani pastada da tam bir "pasta" havasi yarattigini iddia etmek guc:/
Bu nedenle memlekette olmanin bir diger nimetini kullanip soguduktan sonra kremayi cok az sut ve bir paket toz krem santiyle cirptim. Sonuc pastanelere tas cikartir hafiflikte ve super tatta bir krema:) Herkeslere tavsiye:)

Bu arada Eregli'nin cileginin unlu oldugunu yazmis miydim onceden? Kesin yazmisimdir ama tekrardan soyleyeyim, Eregli'nin cilegi, ozellikle Osmanli Cilegi, unludur. Mayis sonu haziran basi gibi pazara gitmek keyif halini alir, her taraf kipkirmizi cilek kaynar, ustune de o muhtesem cilek kokusu:) Superdir! O zamanlarda bir haftasonunuz bossa Eregli'yi ziyaret etmeyi bir dusunun derim ben.

Daha cilekler cogalmadi tabi ama yavas yavas cikmaya basladi, oldukca da lezizler:) Eee bu durum tabi pastayi cilekli yapmayi gerektirdi:) Bence pasta cesitlerinden en bir guzellerinden biri kesinlikle cilekli pasta:) Bir de muzlu rulonun kalbimdeki yeri ayridir tabi ama o baska bir post konusu olsun:)

Ustune biraz da cikolata sosu kullandim suslerken. Guzel bir pastaydi ama keki biraz fazla islatmisim yine:/ Dikkat etmem lazim bir dahaki sefere!

Bu arada bu krema ciddi anlamda cok leziz, kek olmadan tatli olarak sunmak icin de iyi bir opsiyon. Ben kalan kremadan denedim, gayet basarili oldu:) Yaz aylari icin aklinizda bulunsun.)

Serin serin herkesin bayilacagi bir tatli:) Yummmm:))

Sebzeli kekimsi dedigim garip seyse postun basinda da soyledigim gibi mucverin uydurmasyon versiyonu. 2 kabak, 3 ince havuc, 2 patates rendeledim. 2 tane taze sogan, bol bol da dereotu ve maydanoz dogradim. Bunlarin icine 3 yumurta, azicik zeytinyagi, azicik sut, ve de (her ne kadar bu tabiri kullanmaktan hic hoslanmasam da koyarken dikkat etmedigim icin mecburen boyle tarif etmem lazim) alabildigi kadar un koydum. Bir guzel karistirdim. Son olarak da kabartma tozu ilave edip tekrar karistirdim. Pisirme kagidinin ustune azicik zeytinyagi surdum ve susam ektim. Sonra hamuru yayip, ustune tekrardan susam ve corek otu serpistirdim. Son hamleyi de 170 derece firine tepsiyi surerek tamamladim:)
Ortaya cok kalin olmayan, disi kitirimsi ici yumusak, hafif mi hafif bir kekimsi ortaya cikti. Oldukca kolay ve de leziz, tavsiyeler arasinda yerini alsin hemencecik:)

Yalniz yaparken dikkat etmek gerekiyor, kabaklar rendelenince cok sulaniyor ve o sekilde direkt koyarsak da hamuru peltelestirirmis. O yuzden rende kabagi elle biraz sıkıp suyunu akitip oyle koymak gerekiyor. Bir de hamuru cok civik yapmamak lazimmis, iyi olmazmis (valide sultan tavsiyeleri :))

Cok guzel bir geceydi, annekusumun dogumgunu tekrar tekrar kutlu olsun:) Umarim daha nice yillar boyunca beraber kutlariz:)


Bir sonraki postu merak edenlere ipucu bu gizemli fotograf. Bol bol sarma, guvec ve de 80 katli (aman pek de tatli:) ) baklavali postlar geliyor, bilin bakalim nereden?
Herkese mutlu bir hafta diliyorum!

11 comments:

ferhat can said...

pastaaaaaaghhh ! yemeeeeeeghhh ! çok lezzetli gözüküyor. ereğli çileği meşhur tabi ki. burada yaşar usta onlardan dondurma yapıyor oradan biliyorum.

80 katlı baklava fizik kurallarına aykırı be ! yapmayın be ! :ağızdanakansular

Basak said...

Guzel kardesim buraya donunce ayni sekilde dokturmeni bekliyorum:)

BASAK

Burcuk said...

Ferhat valla her Yasar usta muhabbetinde sen geliyorsun aklima da bir turlu kismet olmadi dondurmasini denemek:/
bu arada 80 katli baklava her turlu kurala uygun bir lokmada agizda eriyiveriyor kihkih:))

Guzel kusum mayisin son 15 gunu hizmetindeyim, ardindan artik muffinli kahvaltilara donus yapariz, degil mi? senden oluruz artik:)

Sebnem'den said...

BURCUK...GÜZEL ANNECİĞİNİN DOĞUM GÜNÜ KUTLU OLSUN..NE GÜZEL ŞEYLER YAPMIŞSIN.ELLERİNE SAĞLIK.
YENİ TARİFLERİNİ BEKLİYORUM...

Anonymous said...

oooo burcuk tamamdir, sen bu isi biliyorsun artik kendini ispatlamis bir usta ascisin :p ellerine saglik, cok güzel görünüyor hepsi de! annenin de dogumgünü kutlu olsun, uppuzuuunn mutlu, saglikli, süper bir ömür diliyorum ona! sevgiler :)

Burcuk said...

Sebnemcim tesekkurler:)

Rasocum ben kim usta asci olmak kim yahu:)))sag olasin cok:)

Anonymous said...

Burcucuk bu pasta boreklerden yapmayi Gulsum'e de ogretseneee
:-)))
kuzen

Tugc said...

Burcuk Turkiye'deyken postlarini okumak daha zevkliymis :D
Hani bosu bosuna yutkunma olayi olmuyor :D

Burcuk said...

Gulsum daha guzellerini yapar eminim Hakan abicim, bunlar ne ki:)))

Tugcecim afiyet olsun canim, ne guzel oluyor di mi bir anda yiyecek cenneti gibi oluyor anne evi:)

Minik Kus said...

Burcu, ne guzel olmus bu pasta ya. Sen pek begenmemissin sanki muhallebi gibi durmasini ama bence degisik bir hava katmis pastana. Hatta ben beyaz cikolata eritip ince ince uzerine doktun sanmistim :) Kremayi cok severim ben de, ama krem santi ile birlestirmek hic aklima gelmemisti. Bir daha ki sefere deneyeyim ben de. Sevgiler...

Burcuk said...

Minik kus:) ufak bir yanlis anlasilma olmus, ben bu pastayi begendim:) oncekileri begenmiyordum cunku krem santiyle cirpmayinca goruntu muhallebi gibi oluyor:) krem santi harikalar yaratiyor, tavsiye ederim:)