Friday, May 25, 2007

Beypazari


Son zamanlarda bir turlu bir toparlayamadim kendimi. Buraya en son yazdigimda Turkiye'deydim, sonrasinda gelme telasi oldu, Londra'ya donus oldu falan fistik. Bu arada Londra beni gunler boyu suren firtinali gunlerinden sonra super bir havayla karsiladi, bir mutluluk bir mutluluk:) Yarindan itibaren bozuyormus ama son gunlerde yaptigi kiyaklardan oturu affediyorum kendisini:))
Bir hafta icinde, umuyorum ki bir terslik cikmazsa, daha da yogun bir kosusturma icine girecegim. Bunun oncesinde annekusumun 'artik yaz ama aaaa' isyanlarina dayanamayarak usengecligime son verdim, Beypazari'ndan basliyorum:)
Dogruya dogru, ben pek bilmiyordum Beypazari neresidir olay nedir falan, hatta Denizli gezimiz oncesi duydugumu da hatirlamiyorum hic. Sonra biz Denizli'deyken malum akraba toplanmalari oldu bir suru. Bu toplanmalar genelde birbirimizi gorelim laylaylom gibi gozukse de bence ana amac tikinmak, ciddiyim!
Boyle bir yemek potansiyeli olamaz, hatta olmamali yahu resmen kilo alip dondum oradan, Neyse bu baska bir post konusu olsun dagilmayalim:) Bugunlerde bir kuru geyigidir donup gidiyor, bilmemkim kuru getirmis aman da ne muhtesem falan. Boyle haberim oldu Beypazari'ndan, megersem baklava sekilli galeta yapip adini da kuru koymuslar ve de yorenin unlu bir yiyecegi olmus, seveni bol. Tereyaglisi, zeytinyagligi, margarinlisi mevcut; tabi ki herkesin favorisi tereyaglisi:) Ben de hafiften alerji yapar gibi oldu ve de yogun yag tadi cok hosuma gitmedi. O yonden bence zeytinyagli olani daha guzel, ama tabi zevkle renkler bla bla...
Neyse iste diyecegim odur ki o vesileyle haberim oldu. Kendisi Ankara yakinlarinda kucuk bir Anadolu kasabasi. Eskiden Ipek Yolu uzerinde yer aliyormus ve burada buyuk bir pazar kuruluyormus. Cevre kasabalarin beyleri de hep buraya pazara gelirlermis, o nedenle adi Beypazari olmus (atmiyorum degil mi?)
Bu arada buradan haberi olmayan bir diger arkadasimin da 'Burcu yani inanamiyorum bir pazar icin taa 4 saat yol gidip bir de otele para vereceginize' diyisi de bu geziyle ilgili komik anilardan biri :)))
Beypazari Ankara'ya 1 saat falan uzaklikta, Eregli'den biz dolana dolana 3.5 saatte gittik yanlis hatirlamiyorsam. Yol uzerinde Mudurnu veya rotaya gore Goynuk gibi yine ilginc kucuk kasabalar var gorulecek, sikici bir yol degil yani.
Kasabanin asil olayi resimlerde gordugunuz restore edilmis eski evler. Safranbolu'ya gidenlere tanidik gelecektir sanirim, benzer yapida evler ama Safranbolu'ya gore bence cok daha sirin bir yer Beypazari. Daha yerel oraya gore, gezerken sadece turistik bir acik hava muzesinde geziyormus gibi hissetmiyorsunuz. Orada gercekten bir yasam var, bunu goruyorsunuz. Dar sokaklarda esya bosaltan insanlar var, kapinin onunde sessizce hic konusmadan oturan yasli bir nine-dede var, agac kovuklarina oyun oynayan cocuklar falan:) Sonra sabah gazete almaya ciktiginizda 'gunaydinnnnn' diye seslenen teyzeler:) Ciddi anlamda sirin bir yer Beypazari:)
Arkasi yarin post dizisi baslasin o zaman:) Herkese mutlu bir haftasonu diliyorum:)

6 comments:

homosapiens said...

burcuk;
bir defa bile gitmedim su beypazarina, ki ankarada yasiyordum daha once. annemler devamli gidiyor, annem cok huzurlu buluyor orasini. bu arada benimde favorim tereyagli beypazari kurusu. ıstanbulda buldum, hom hom, full yiyorum.

Hakan SELEK said...

ben de yol üstünde geçerken almıştım polatlı tarafından bunlara benziyordu. ilk önce pek anlayamadım ama, yedikten sonra tam bir ara öğün dedim kendime. :)

tubik said...

Beypazarı'nı cidden merak etmiş durumdayım.. Çünkü çok yakın bir zamanda Safranbolu'da kaldım ve kaldığım yer dünyanın en şirin yerlerinden biriydi. Detaylarını kendi bloguma saklıyorum :). Ancak ne olursa olsun dediğin gibi Safranbolu'nun merkezi turistik müze gibi.. Kuru'ya gelirsek.. Annemler bayılıyor. Adının kuru olduğunu ve oradan çıkma bir yiyecek olduğunu buradan öğrendim (büyüksün Foodies in London!). Carrefour ve türevlerinde paketlenmiş halde türevlerini bulmak mümkün..Tereyağlı favorim.. Yanında da beyaz peynir olduğu zaman.. Mmmmm... Ben bir mutfağa gidiyim :)

Anonymous said...

Beypazarı müthiş biyer. Ben de 2 sene önce gitmiştim. Kesinlikle gezip görülesi.

homosapiens said...

burcuk, nedir durumlar. ise basladin sanirim. neler yapiyorsun?

Burcuk said...

Umama, yahu o kadar yakinda yasanilip gidilmez mi:) bence de cok huzurlu ve guzel bir yer:) bu arada yeni post yazdim, pazartesi basliyorum ise:)

Hakan, ara ogun icin biraz fazla kalori degil mi yahu, bol tereyagli unlu:))

Tubacim,ben istanbulda da satildigini bilmiyordum yaa! ama cok da sasirmadim aslinda, Beypazari tuccarlari olayi almis goturmus. Bir amcadan ceviz aliyorduk bize dedi ki evlere servis de yapiyoruz:) eger istersen telefon aciyormussun, benim canim taze yapilmis eriste cekti diye, hemen kargoyla gonderiyorlarmis:)

Anonymous, katiliyorum:)