Friday, March 16, 2007

Muzlu Ev Pastasi

Oncelikle belirtmekte fayda var, bazi kuslar sevilmek icin yaratilmislardir. Ozellikle dogumgunlerinde gosterilen sevgi yumakligi bu kuslarin kanatlarindaki yuku biraz hafifletip bir bulutlarin ustu etkisi yaratacaktir, bu nedenle ozenle ilgilenilmelidir. Bu kuslardan en bir kivircik olani 17 mart gunu dunyaya gelmistir, yili soylememekte fayda var, nitekim artik yas belirtme zamani gecmistir kendisinin :)


Kendisi mevsimsel gocler kapsaminda 28 derecelik Buenos Aires semalarina dogru yola cikti carsamba gunu, bu nedenle dogumgunu kutlamalari da onceden onceden yapildi.

Once annekusa mail atildi "acil yardim cagrisi alarm alarm" tadinda:) Evde pasta yapilirken kullanilan hazir pasta tabanlarina son verilme karari ardindan hemen bir kek girisimi gerceklesti.


Efen'm tarif soyle: 4 yumurta ve 4-5 kasik seker bir kapta mikserle cirpilir. Kuzusal tavsiyelere gore bu kisimda is sekerin tamamen erimesini saglamaktir. Bu arada mikserin uclarini bulmaya usenip telle cirpma cabasini gosterenleri buradan tekrar kiniyor ve uyariyoruz! Cok gereksiz yani, kollara yazik valla (cok kizdim kendime cok!! ). Sonra bu yumurtali seker kivama geldigi gibi icine 5-6 kasik un, 1 paket kabartma tozu ve de 1 paket vanilyayi katiyoruz. Elersek iyi oluyormus (bu da ikinci tavsiye). Icine istersek yarim su bardagi sut ve azicik da sivi yag koyup iyice karistiriyoruz. Onceden isittigimiz firina koyup 20-25 dk 170 derece civarinda pisiriyoruz. Bu esnada firin kapagini acanin basina saksi mi dussun artik ne dussun bilemiyorum, aman diyim ben size! Butun emek bosa gidermis ve de kek sonuverirmis (Annesel tavsiyeler:) ).


Baktik kek kabariyor gibi, ustu de baya bir kizarmis, hemencecik bir kurdan alip batiriyoruz kekin icine. Bu kurdanla beraber kekle yapan arasinda bir iletisim bagi kuruluyor, mesela kek diyor ki size "yahu azcik daha surda sicak sicak otursam n'olur" (bunu kurdanin cevresine bir suru bidik hamur yapistirarak belirtiyor kendisi) ya da diyor ki "aaa cehennem gibi bu ne be" diyor ki bu mesaja aninda bir hamleyle kendisini firindan cikartarak yanit vermek lazim (zira vermezseniz kisacik bir surede sinirinden kapkara bir sekilde size bir nanik yapabilir).


Keki cikardiktan sonra sogumasini bekliyoruz. Soguduktan sonra kaliptan cikartiveriyoruz, bu islemin kolay olmasi acisindan onceden kalibi guzelce yaglarsak iyi olur, yaglamazsak cunku kalibin poposunu sudan gecirme, ustunde tahta kasiklarla davul calma vb bilimum yaratici yollar bile cok zor ise yariyor ve kucuk bir sinir krizi yasatabiliyor insana (deneyim konusuyor).


Annesel bir diger tavsiye pasta kekini bir gun onceden yapmak, kek biraz bayatladiginda daha guzel olurmus pasta. Ama tabi acele durumlarda ayni gun de yapilabilir (sekil 1a). Tabi siz yine de her zaman icin anne sozu dinleseniz en guzeli derim ben:)

Keki hazirladiktan sonraki asama krema, bunu yine klasik 3-5-2 tarifinden yaptim (3 kasik un-5 kasik seker-2 bardak sut). Bunlari bir tencerede pisiriyorsunuz beraber, icine de azicik vanilya katiyorsunuz unun kokusunu alsin diye, sahane oluyor.

Burda toz krem santi bulamadigim icin ben direkt bu haliyle kullandim, oysa ki Turkiye'de olsam krema soguduktan sonra icine bir paket toz krem santi ve de mini minnacik bir parca margarin koyup cirpardim mikserle, o zaman boyle kirik beyaz muhallebi gorunumlu bir krema yerine pastanedekilere tas cikartir leziz bembeyaz bir krema olurdu kendisi...canimiz sag olsun tabi n'apalim...

Krema da pisip sogudugunda sira geliyor suslemeye, en eglenceli bolum normalde, ama gecen gun resmen iskence gibiydi benim icin. Keki ortasindan keskin duz bir bicakla kesiyorsunuz ve sonra bu yarimlari recelli suyla islatiyorsunuz iyice (bu kekin krema altinda kuru kalmasini engelliyor). Sonrasi normalde cok zor bir sey degil, kremayi koyup uzerine muzlari dosuyorsunuz ara kata.


Burda tabi gecen gunun neden benim icin boyle zorlu gectigine deginmek lazim:

Guzel gorunuyor diye ortasi delik kek kalibindan pasta yapmak gibi yaratici fikirlerimi bir dahaki sefere kendime saklamayi dusunuyorum. Hadi boyle bir sivri zekalilik yaptin bari kremasini kivaminda yap, di mi ama? Onun da sutunu fazla kacirmisim :/ Kekin uzerine koyuyorum kremayi hooopp butun krema ortaya dokuluyor, ordan toparla burdan toparla yok, resmen bogustum kremayla. E bu arada dokulen kremalar bosa mi gitsin, yiyivermisim bir yandan da :))) Cok komikti, cok:) Neyse sonrasinda asil mucadele ust katta yasandi, malumunuz egim daha da cok alt kata gore. Sanirim bu aralar ki vucudumun muhallebi ihtiyacinin hepsini o gunden kapattim:))
Boyle cok dagilinca yaparken, sonrasan pastanin tabagini degistirdim de biraz kurtardik goruntuyu:)) Yalniz yine ortadaki vahim durum gozlerden kacmiyor, degil mi?


Ustunu Kedi dilinden yaptigim pastadaki gibi cikolatayla susledim. Bunun icinde marketten aldigim duz cikolatayi (duz cikolata da ne kotu tabir oldu ama baska nasil denir bilemedim) bir kasenin icine koydum ve bunu da sicak su dolu baska bir kasenin icine koydum (ve bunu da diye devam eder misim eheheh :) ). Boylece erittikten sonra catalla pastanin uzerine gezdiriverdim.


Sonuc ortada iste:) Goruntu fena degil, tadi da fena degil bir pasta oldu sonucta. Aslinda annekusun dedigi gibi kek bir gun onceden yapilsa daha guzel olurdu sanirim ve de bahsettigim gibi krema santili falan olsa daha bir "pasta" olurdu. Boyle olunca kekte o annemin pastalarindaki dokuyu yakalayamadim, ayrica "pasta"dan cok kek ustu muhallebi gibi oldu.

Siz yaparken o ara tavsiyelere de kulak asarsaniz daha iyi olacagina eminim:)



Herkese guzel bir haftasonu, kivircik kusuma da en guzelinden bir dogumgunu diliyorum:) Iyi ki varsin:)

12 comments:

Anonymous said...

Merhabalar,

Keyifli bir blog yapmışsınız elinize sağlık. Londra, yemekler ve diğer şeyler hakkında bildiklerinizi bizimle de paylaşmak ister misiniz? Biz dediğim Gezi Yorumları, içeriğini üyelerin oluşturduğu, paylaşıma dayalı bir site. Adresimiz de www.geziyorumlari.com

Not: Yazılarınızı izinsiz kullanmak aklımıza bile gelmedi:)

Moonshine said...

Burcucum ne sirin bi anlatim boylee Valla okurken yuzume bi gulumseme yayildi:)) Pasta da leziz gorunuyo. Yalniz benim gibi tembel bi insan hayatta butun o dediklerini uygulayip boyle bi pasta yapmayi beceremez:D

Paylastigin icin cok tesekkurler canim, selamlar sevgiler Chicago'dan:)

Anonymous said...

pasta senın dedıgın gıbı kotu gorunmuyor .. onemlı olan tadı ve onu dusunebılmektır .. ınsanlar sevgı ıle bırseyler yaparsa sonuc ıyı olur ama anlatım da bazı eksıklıkler var yıne de cabvaların ıcın hersey guzel olmustur o an ıcın mutlu ettıgın ıcın tesekkurler , bızım yerımıze sen kutladın . oda onemlı senı optum..sevgıler ..

Anonymous said...

burcucum burdan bakınca muhtesem bı goruntu, emınım tadıda oledır!!!(eeee nede olsa kımın kızı:D)
basak ablayada mutlu seneler kocaman opuyorum hepınızı.
ÇAĞRI

Burcuk said...

Sekan merhaba, paylasmak isterim tabi ki:) yalniz bu aralar ayrica yazi yazacak firsatim olmaz sanirim, siz begendiginiz yazilari kaynak belirterek kullanabilirsiniz.) (tabi bana da haber verirseniz sevinirim:))

Esracim tesekkur ederim:) sinavlarin bitmis diye duydum, hadi gozun aydin:) opuyorum:)

Annekusum Kalamakim, bosluklari dolduralim sekerim:) sen yaziversene atladigim noktalari? hadi bekliyoruz.)

Cagricim cok sag ol:) opuyoruz kocamannnn:)

Hakan SELEK said...

Bu da mükemmel görünüyor... diğerleri gibi. Ellerine sağlık. Çatalla yaptığın bezeme işi çok hoşuma gitti, çikolata güzel şekil almış. İş durumunu çözdün umarım bu aralar pek uğrayamadım blog a. Yeni tariflerinde görüşmek üzere.. (Ispanak ta bekliyorum ona göre.) 1211799

B5 said...

Mutlu yillar o zaman :)
Bu ara ne cok dogumgünü var. 17 si de benim babamin dogumgünü idi..
Uzaklardan kutladik..
Mutluluklar :) bol pastali günler!

Anonymous said...

burdan çok güzel görünüyo.keşke banada yapacak birileri olsa :((( sen bana yaparmısın?:DDD bu arada hoş geldin(nihayet gelebildin:)) )ablanın doğumgünüde kutlu olsun ayrıca...

Anonymous said...

senden umudu kesmistim :) yine de ugruyorum arada!
nice senelere...

Burcuk said...

Hakan evet cozuldu sorun.) gelir tabi ispanakli tarifler, eksik kalmaz.)

B5, ablam adina ben tesekkur edeyim:) cok sag ol:))

Berivancim tesekkur ederiz:) yahu sen de yaparsin.)

Rahsancim biliyorum eskisi gibi toparlayamadim bir turlu ama duzene sokacagim diye umuyorum, yakinda.) Cok sag olasin:)

Berceste said...

Nice senelereeeee!
Kendisi gibi tatlı, mutlu, sağlıklı nice nice yılları sevdikleri ile geçirmesi dileği ile...

Pasta gayet güzel görünüyor Burcu, eline ve de diline sağlık!

Burcuk said...

Tesekkur ederiz Dilekcim:)