Wednesday, September 13, 2006

Kilo almadan tez yazmanin formulu

Ve iste beklenen an:) Kilo almadan tez yazmanin formulu ta tamm:)))

Simdi bastan belirtmek lazim ki eger siz zaten normalde yediklerinize dikkat etmiyorsaniz sizi baska bir post.a alalim sevgili okuyucu, bununla zaman gecirmenin anlami yok.

Ama eger normalde dikkat ediyorsunuz da sirf bu tez vb islerle ugrastiginiz, gunde en az 12-13 saatinizin masa basinda ve stres icerisinde gectigi bir durumdaysaniz (veya boyle bir ihtimal varsa yakin gelecekte) dogru yerdesiniz:)

Asil olay boyle donemlerde stresten ve can sıkıntısından dolayi, ozellikle de yapacaginiz isten ve pek sevgili masanizdan bir 10-15 dkligina bile olsa ayrilmak icin surekli mutfagin yolunu tutusunuz. Ustune ustluk mutfakta da oyle saglikli besinlere yonelmeyip, direkt mutluluk hormonlarinizi harekete gecirecegine inandiginiz cikolata vb bol yagli, bol kalorili, size kilo-saglik problemleri-ve uzun vadede kotu his olarak geri donecek yiyeceklere odaklanmaniz.

O zaman formul cok basit: Atistiracagimiz seylere dikkat etmek. Mesela tatli olsun ama kilo aldirmasin. Sonra boyle bir ferahlatici etkisi olsun bunyede, uyku getirmesin (malum kocaman bir cheesecake.in bunyede yarattigi yarim saatlik mutluluk hissi sonrasi getirecegi tatli uyku sizi ugrasinizdan daha da uzaklastiracak).

Ilk resim gayet aciklayici: Meyveler bu donemde can dostlar olmali. Kutur kutur elmalar ve nektarlar (veya herhangi bilimum meyve, malum burda imkanlarimiz sinirli:) ) hem tatlilar hem de ferahlatici etki yaratiyorlar. Bu etkiye bir diger ornek de sevgili kerevizden geliyor:) "Yaz kizim kereviz" sozleriyle yillardir dalga gecilen, degeri bilinmeyen bu guzelim sebzenin her ne kadar etli-nohutlu-semra sultan formulunun kalbimizdeki yeri ayri olsa da cig hali de bu tarz donemler icin ideal. Simdi hemen suratlar eksidi yine bakiyorum, aaa, olmaz ki canim! Bir deneyin sonra karar verin, salatalik gibi bir tadi var. Saplari alip guzelce yikiyorsunuz, disindaki kilcik tabir edebilecegimiz seyleri soyup afiyetle yiyorsunuz, bol saglikli-lifli-leziz!

Ikınci resimdeyse Onken isimli kutsal markanin yogurdunu goruyoruz:) Kutsal derken yanlis anlasilmasin, cok sevdigim icin boyle kullandim:) Mutluluk veren bir diger az kalorili yiyecek de meyveli yogurtlar, sahsen ben normallerinin hastasiyim zaten bu tahilli olanina iyice deli oldum:) Onken Wholegrain Biopot Peach icinde kucuk tahil parcalari barindiran, seftalili yogurt. Bulabilirseniz bundan yiyin, bulamazsaniz da bilimum degisik markanin meyveli yogurtlari da bu donem icin gayet uygun.

Gelelim ucuncu guzellige...Yok kahveden bahsetmiyorum yanlis anladiniz:) Kahveyi de cok severim ve uyumamak icin de ozellikle ictigimden ve az bucuk bagimli oldugumdan bu donemde 5 kavanoz kahve bitirdigim dogru, ha gururlu muyum, yok asla degilim:( Simdi vucudumu detoxlamaya calisiyorum hic kahve icmeyerek, zira son zamanlarinda artik kolumda agrilara falan neden oluyordu. Oldukca sagliksiz ama bu donemde kacinilmaz bir sey malesef. Siz yine de dikkatli olun.

Guzellik dedik kaldi:) Muller Rice Apple kivircigin Muller tavsiyesiyle denedigim ve bayildigim bir diger yiyecek. Bildigimiz sutlacin altinda elma soslu olani. Evde bir yapip denemeyi dusunuyorum, eger guzel olursa yazarim buraya:) Pek bir leziz bir tatli, bunu tabi Turkiye'de bulamazsiniz belki, bunun yerine guzelim pastanelerden sutlu tatlilar alabilir ya da kendiniz evde yapabilirsiniz. Diger tatlilara gore kiyasla az kalorili ve leziz secenekler. Yalniz aman diyim malum diyet urunler markasinin (ismini yazmak istemedim) diyet pudingini yapmaya kalkmayin, bir kere ben yaptim, bir lokma aldik gerisi cope gitti. Diyet yapicaz diye de damak zevkinden olmamak lazim, di mi ama? :)

Bunlara ragmen hala caniniz tatli istiyorsa az kalorili krakerlerin ustune ev yapimi recellerden azar azar koyarak yerseniz bu da ihtiyacinizi giderebilir. Diger cikolatalilardan saglikli olacagi kesin...

Tum bunlarin yanisira tabi masanizdan eksik etmemeniz gereken sey kocaman bir sise su, caniniz sıkıldıysa su icin, bu da gayet saglikli...Yalniz gunde 3 lt.den fazlasi sanirim vucuda zararliymis, belirli limitte icin, dikkat edin kendinize...

Bir de dondurulmus gidalardan uzak durup usenmeden kendiniz yaparsaniz bir seyler, haslanmis makarna ustu yogurt bile olur, siz bu isi kotarirsiniz:) Hem guzelce ugrasinizi yapar hem de sagliginizi korumus olursunuz:)

Simdiden kolay gelsin:)

17 comments:

Ozgur Gercek said...

yaa ben ne zaman saglikli beslenmeye basliycam:(? meyve kismi ok, yiyoruz ama ondan once zaten bilumum kalorili, kebaptir, lahmacundur, hamburger, kizarmis tavuk, patates kizartmasi vs. evde yemek yapilan zamanlarda bile tavada pirzola, kofte falan ama salata yanina mutlaka :))) ustune de profiterolu yedik miydi tamamdir :))))

ozeniyorum ama henuz hic kilo almadigimdan kiskanmiyor ama ilerde ne olur hic bilemiyorum:(, Allahim hep saglikli oliim nooollurrr :)

tezde kolay gelsin cnm :)

Anonymous said...

burcucummm :) flickrda gordum once fotograflari, aa dedim yeni yazi var kossshhh :)
benim sorunum..bu yaziyi okuduktan sonra bile karnim acikti....
hele bir de chidonun yazdigi o seyler..
profiterol filan..of of..

ben acıktımmmmmm!

Burcu Karadaş said...

kızım ben bi kerrem tez yazarkene aşırı stresli bi ortamda daha fazla yerim..üstelik bol kalorili şeyler..normalde de yiyom ama bildiğin gibi tez için diyip bahane de yaratabilirsin üstelik...

ben onlarla doymam.sen bana pizza yap:D :D :D

Anonymous said...

ya senin sitene gire gire zaten insan kiloo alır...:)))

ycurl said...

Ben tez yazarken kilo vermistim. Yazdiktan sonra rahatliktan olsa gerek geri aldim. Sanirim benim kilo kaybetmek icin stresli olmam gerek ;)
Bu arada sana e-mail attim. Bir bakarsan iyi olur derim :))

Anonymous said...

İyi de, kendimizi her güzel şeyden alıkoyarsak, yaşamanın ne anlamı var :)

Bir düşünün, başka biri, daha sağlıklı yaşamak için hiç aşık olmayın der. Uymak mı lazım? :)

Başka biri, kitap okumayın der, gözleri bozar. Okumayalım mı? :)

Şaka bir yana, ama gerçekten de hayatımızda neyi kabul edeceğiz, neyi etmeyeceğiz, hep kendimize bağlı.

Şimdi bu yemek konusunda herkesle böyle şakalar yaparım, ama yediklerime birazcık bakarım. Gereklidir. Ama çok da bakmam. Hiçbir şeyin bağımlısı olmak istemem, doğrusu :)

Berceste said...

Yaw Onken olmasa biz bu ulkede bizimkine yakin yogurdu nerden bulurduk ki? Evde mayalardik ama onda da maya sorunu var ! Ben denedim hemi de cok denedim, uzuyor ! Booole bamya salgisi gibin...Abiler yogurdu accicik daha ucuzlatsalar pek bi iyi olcek, 100g'i nerdeyse 1 pound ! Neysem, kereviz yemeyen ben bu ulkede yer oldum, yazini okuyup burun buken oldu ise celery onerilir, celeriac'dan gene uzak durulabilinir :) Yaaani kerevizin yesil olani yenilebilir, kok olanindan eskisi gibi uzak durulabilir di mi Burcukcugum :) Bu ulkeye gelip junk food zararlisi olarak 45 kg iken 65'e 6 ayda firlayan ben icin iyi oldu bu ogutlerin, ziraaa o kilolar gitmiyor bir turlu oburluktan :(

Tugc said...

Beni cikolatadan baskasi kesmez valla stresliyken...bu da demek oluyor ki, senior yilima kadar 6 kilo filan verirsem, bunlarin 3 unu alirim o sene zaten ve formda kalirim :D

vintage biscuit said...

arkadaşlar yiyip ama kilo almayan cinsten bi bılogır var aramızda . princess chido ......
ne yapmamız gerek burcuk ? bi eylem planı hazırlasakmı :))))))

Ozgur Gercek said...

aa puskuutttt, dur galeyana getirme simdi milleti :))) hem bende dogum yapinca alicam, di mi ama :))))?

Ozgur Gercek said...

:)) yok yav bakmayın siz yediği iddialarına...
Yemeğe öyle iştahlı girişiyorki onu gören olsa 5 tabak yer sanacak...Fakat tabağın yarısına geldiğinde doydum tamam diyor ve bırakıyor...

Anonymous said...

tez yazmaya gerekmi wardi kilo almak icin. alla allaaa :)
güzelim sen genel olarak istah kesici bi bilgiler versen, gerci istah kesilmesi nasi bisii onuda bilmiorum ben, onuda annatirsin belki bi ara!!!

It's so easy said...

yaaa ben tez yazarken 10 kilo kadar vermistim ama tamamen stresten
yedigime ictigime hiiic dikkat etmedim basakcim bilir

Anonymous said...

bende tezlerin içindeyim.ve bideri bide kemiğe dönüştüm :(

Burcuk said...

Chidos, ahh keske valla biz de senin gibi olabilsek:) lahmacunlar kebaplar hep cok guzel de kilo aldirinca olmuyor iste:) tezi hallettik cnm sag olasin:)

Zeynep, nolcak bu acikma durumlari:))) yahu yemeyin diyorum yine acikiyorsunuz ama olmaz ki canim:)))

Burcyni, iste o bol kalorililerden uzak dur diyorum iste ben deeee:))

Anonymous, aaaa, ne munasebet:)) gayet saglikli yiyecekler koyuyorum sayfayaaaa:))

Ycurl, hayraniyim boyle tez yazarken kilo veren insanlarin:) mail icin cok tesekkur ederim, hemen cevap yazicam:)

Oktay, sahsen ben saglikli yiyerek de kisa surede mutlu olabilcegimizi dusunuyorum:) onemli olan sahsi olarak kabullenmek senin de dedigin gibi:)

Dilek, yaa bak ne guzel demissin, Onken super:) hos normal yogurtlarda ben greek style.dan sasmiyorum ama meyveli yogurtlari bitiriyor beniiii:)

Tugce, tamam yaa sen cozmussun olayi:))) canim cikolatali olmayan seyler de mutluluk verebilir, kabul edelimmmm:))

Vintage, dogru diyorsun, bir eylem plani yapalim, chidos bize versin bu isin sirrini ehehe:))

Chidos, dogum yaparken de almiyolar ki artik o kadar, ozel sporlar beslenmeler var o doneme uygun:)

Senna, hmmmm, biz de diyoruz ne isss:)) yakisir mi Adanali'ya tabakta kebap birakmak:))

Rahsan, genelde de uygula canim sen bunlari:))

Domekusum kuzum, ahhh ben de olabilsem oyleee:))) stres ters tepki yaratiyor bunyede:)

Mehmet, sana da kolay gelsin cok:) aman dikkat:)

Moonshine said...

Iste boyle saglikli beslenmeye yonelten, sahip oldugumuz en degerli ve karmasik sey olan vucudumuza deger vermemizi saglayan girisimler cok guzel valla..Helal olsun diyorum:) Ve ekliyorum: Yemek icin yasamak degil, yasamak icin yemek:))) Amerikalilar da keske bunu anlasa da obezite oranlari %60-70lerden asagiya dusse.

Burcuk said...

E'cim dogru soyluyorsun, bugun haber vardi FT'de bir seyler yapilmazsa cocuk ve genclerin 1/5'i obez olacak diye :(