Wednesday, September 20, 2006

Aksamustu bes cayina Londra'ya gelelim sekerim!

Birilerine Londra'da (veya Ingilterede de diyebiliriz genel olarak) yasiyorum derseniz hemen soyle bir geyik doner:

- Aaaa artik aksamustu bes caylarina seni ziyarete geliriz sekerim Londra'ya hah hah hah

Simdi nedir bu bes cayi? Nedir bunun gelenekselligi ve de Londra'ya gelince bu gelenegi yerine getirmek icin nereye gidilir?

Ingilizlerin caya olan duskunlugu malum zaten. Bilimum cay cesidi vardir ama Earl Grey'in kalbimizdeki yeri ayri:) Sokaklarda degisik dukkanlar vardir bu mis kokulu caylari bulabileceginiz, en unlusu Whittards markasidir ki cayin yanisira muhtesem bardaklara ve demliklere sahiplerdir, gidiniz:)

Neyse bu dukkanlarda satilan caylar bir yana, asil olay aksamustu cayidir. Kraliyet zamanlarinin asortik geleneklerinden biri sanirsam, tarihi konusunda pek bir aydinlatma yapamayacagim bilgim disinda oldugu icin.

Annekusum burdayken kendisini bu asortik gelenekten mahrum birakmayaraktan unlu Richoux pastanesine goturdum. Pastane dedigime bakmayin, restoran aslinda. Yemek falan da yiyebiliyorsunuz ama asil bu aksamustu caylariyla unlu bir yer. 1909'da iki Fransiz tarafindan kurulmus.

Geleneksel aksamustu cayi menusu:

Cay

Pek tabi ki sut (soguk olacak)

Uzumlu Scones

Cilek Receli

Clotted cream denilen tereyagimsi

Ve de finger sandwiches denilen minik sandvicler

Biz annemle sconeslarda karar kildik, bunu nasil tarif etsem bilemedim. Icinde uzum olan kucuk pogacaciklar gibi. Ama tuzlu desen degil, tatli desen degil:)) Sevgili Wikipedia bunu bir cesit ekmek olarak tanimliyor. Garip bir sey ama ben seviyorum tadini, uzumlerden hafif bir tatlilik geliyor bu notrlugun uzerine. Sicacik geliyor aksamustu cayinizla beraber, ortasindan kesip ustune tereyagimsi ve cilek receli surup yiyorsunuz.

Bu tarz bir menuyu baska yerlerde de bulabilirsiniz ama ortamin gelenekselligini pek yakalayabilir misiniz bilemiyorum. Richoux o yonden cok hos bir yer: Eski klasik tarzda dosenmis, iceride arkadan miril miril gelen bir jazz melodisi var...Kendinizi bir anda gecmiste buluveriyor gibi hissediyorsunuz:) Aslinda Tunel'deki Markiz pastanesini animsatiyor bana, ahh ahhh...

Uzun lafin kisasi bir gun yolunuz Londra'ya duser de "geleneksel bir seyler de yapayim" derseniz Green Park'a gezmeye gittiginiz bir ogleden sonra Ritz otelinden hemen onceki (Piccadilly Circus tarafina dogru) Richoux pastanesine gidin, iceri girip garsonun size musait bir yer bulmasini bekleyin. Sicacik cayinizi icip guzel muhabbetler yapin:) Ingiltere'de oldugunuzu hissedin...Simdiden afiyet olsun efen'm:)

* Not olarak tarihler eylul 2006'yi gosterirken Richoux'da bir kisilik (bir kucuk demlik cay, sut, 4 tane scones, yag ve recel) boyle bir menunun fiyati 7.95 pound, bunu da bilginize sunayim istedim. Pahali ama yine de guzel bir deneyim bence, deger:)

* Son olarak da annemin nacizane yorumu: "Ohoooo bunlar bizdeki bes cayi menulerini gorselerrrrrrr"

ahahahaha:))) Kuzum benim, ozledim simdiden!

22 comments:

Ozgur Gercek said...

ah burcu ahhh, scones dedin, 5 cayi dedin, ki zaten cay manyagiyim, twinings earl grey tercihim mumkunse, demlik falan tamam da benimki illede ince bellide olacak, sooyyle ajda usulu :)))) simdi diycemki 7.95 pound aslinda Londra'da Ritz yaninda bulunan boylesi meshur bir pastane icin aslinda uygun yada cay manyagi olarak bana uygun yada otelcilik sektorunde oldugumuzdan iyi yer ve para mevhumu kiyaslama olayini kaybettik :))) bak bu daha gercekci oldu :))) neyse sekerim yarin aksamustu bes cayinda goruselim :)))

Oğuz said...

yazını okurken ben de çayımı yudumluyordum. çay ve süt ikilisinin ne kadar iğrenç, en güzelinin ise bildiğimiz ince belli bardakta içilen çay olduğunu düşündüm.:)heyt be hem de nerdeyse bedava :)

Burcuk said...

Chidoscum bekleriz:) Mekan Ritz'e yakin ama hani onunla alakasi yok, ben yerini tarif etmek amaciyla kullandim Ritz'i:) Ama tabi turistik mahal oldugu icin pahali biraz.)

Oguz, cay ve sut aslinda o kadar igrenc olmuyor ya tamamen cayin lezzetine bagli, bizdeki caylar daha yumusak bir tatta oldugu icin yakismayabilir ama burdaki gibi sert bir tadi olursa cayin sut tadini yumusatiyor, guzel oluyor:)

Tabi bana kalsa her durumda sutsuz sekersiz:) cay olsun kahve olsun:)))

Anonymous said...

valla canım çay istedi yazını okuduktan sonra.sen söylediğinden dolayı mutlaka denemek lazımdır...

aqua / ~~denizbahcesi~~ said...

fiyat belirtmen iyi olmus seker kazıklanmayalım sonra :)

deryik said...

pakistanlılarınki de sütlü çay, daha doğrusu çaylı süt. bana ikram ettiler de, kaynamış sütün içinden çıkan poşet çay ipine manasızca baktım. sütlü çay sevmem pek ama fena diildi bu.

türkiyeden bi earl grey diyalogu:

-bergamutlu çayınız var mı?
-hayır?! (surattaki ifade ıhlamur sormuşum gibi)
-earl grey var mı?
-en kalitelisinden, derhal getiriym
-!!!

:)

kuru üzüm ne harika bi şidir yaa, her şeye mi yakışır...

Anonymous said...

apoyla benimde degismez keyfimiz canikom earl grey, cay demlemekle uurasamam simdi diye bi karar aldigimdan beri (ki bu karar evliligimin ilk gününe dayanir:P)

yalniz annene bayildim, cok tatliymis vede hakli :)

Tugc said...

Ben daha Amerikanvariyim sanki, kahve , white chocolate mocha filan takilanlardanim .. Gercekten insan gittigi yerin geleneklerine arada da olsa takiliyor mu?

Tugc said...

oguz yilmaz icin,
bence cay ve sut cok super oluyor..ve bazi istatikciler bunun adina kitap bile yazmislar..Caya sut kondugunda, sute konulan caydan daha guzel oluyormus.

Burcuk said...

Berivan blog acmissin aaa:))

Aquacim Londra ve kaziklanmamak:) ahah:)) Turk parasiyla karsilastirma yapmadigin surece mumkun:D

Deryik yurt disi deneyiminin en guzel yanlarindan biri de bu di mi, bir suru bir suru yeni seyler ogrenmek/tatmak degisik kulturlerden:) Uzumu ben de cok seviyorum, kuru yas oo hepsine bayilirim:) hele ki kekin icinde nasil guzel olurrr:)))

Rahsan earl greylerin de tozu var canim, madem bu kadar seviyorsun cay demlemeyi gondereyim ben sanaa:)) saka sakaaa:))) annemin yorum superdi cidden cok guldum ben de:))

Tugcecim sanirim dedigin dogru, zaten takilmasi da lazim arada, yoksa oteki turlusu de mumkun tabi ama ne katicaz ki o zaman hayatimiza yeni?

Berceste said...

Burcukcugum kaymak o kaymak, bak wikipedia bile yazmis en altta kaymak diye, buranin guney kismina munhasir kendileri.Ama bizim Afyon kaymagi ile boy olcusemez degil mi?
Anneler ve yorumlari super oluyor, benimki hicbirseyi begenememisti her seyi bizim usul daha guzel bulmustu. Baska bir arkadasim da annemin kabarmadi cop oldu bunlar diye attigi kurabiyeleri bunlar bastaci ediyorlar demisti !
Su bes cayi hadisesinde bana garip gelen de bu memleket karadenize pek benzemekle beraber hic cay bitkisi yok ! Ama caylari ile meshur :))) Hadi cay adetini anladik o denenmeli de neden her buraya gelen cay alacagim diye parcalar kendini ben de bunu cozemem.Hani Hindistan'a cay almaya gitseler anlayacagimdir :-P Bu arada Ingiliz cayi icmeye gidilen unlu tukkanin kurucusu Fransiz :) Bu da iyi...Ama kabul edemedikleri bir akrabaliklari var degil mi :) Afiyet olsun...Anneye de Allah kavustursun !

Burcu Özdoğan said...

Sevgili Burcu öyle güzel anlatmışsın ki oralara gelesim geldi:) Eşimle bugünlerde Londra vizesi alma hazırlığında iken böyle iştah açıcı bir yazı iyice heveslendirdi beni doğrusu.Zaten burada sürekli earl grey içne ben herhalde oralara gelsem dönerken poşet poşet alırım:)
Sevgiler

>>>>MUSTAFA<<<< said...

SELAM MERHABA NASILSIN HOŞÇAKAL ÇAYMI HİÇ SEVMEM BALLI SICAK SU TERCİHİMDİR:ppp

BİDE ACIKTIM YAAA..

ANNEEEE:)))

Burcuk said...

Dilekcim:) cok sag ol:) dogru soyluyosun afyon+bulgar kaymaginin yeri ayri:)

Burcukusu:) bekleriz efen'm:)))

Mustafa, tesekkurler iyiyim:) balli sicak su mu? aaa:)))

matilda said...

süper anlatmışsın ya,bigün londraya gelirsem (uzak bi ihtimal ama olsun) burcukk beni o anlattığın yere götürr derim haberin olsun:) sende denizliye gelirsen aynen annekuşun dediği gibi şukela ikramlıklarla bi 5çayı yaparıs ki sorma:)

Burcuk said...

Matilda gotururuz ne demek:) geliniz efen'm bekleriz:)))

Parizyen Ay Lambasi said...

aaa yorum birakmamis miyim ben buraya?

oysa soyle dedigimi hatirliyorum:
"londra'nin en unlu pastanesini Fransizlar actiysa, Napolyon yataginda rahat uyusun"
=)

>>>>MUSTAFA<<<< said...

benim plog chat odasına döndü yafff gelde ekle bi şiir yaffff bekliuyorum yaaaff:)))

Moonshine said...

Mmmmm çayın her türlüsüne ama özellikle de sıcak Seylan çayına bayılıyorum! Kahve içmediğim için Amerikalılar bana şaşırsa da ben vazgeçmiycem çayımdan:) bu arada çayın yanındakiler de süper görünüyo, az önce kahvaltıyla ilgili bi post yazıp buraya gelip bunları da görünce inanılmaz karnım acıktı yaaa:)

vintage biscuit said...

herkes gibi bende ozendim :))))

Gatita said...

Çayla aram pek olmamasına rağmen bu postun beni imrendirdi..bunun üstüne şimdi güzel bir 5 şekerli çay içilir:)

Mr_TD said...

Istanbul da benim favorim Four Seasons oteli;hatta benim blogdaki ilk postingimde de bundan bahsetmisim;Istanbulda olan varsa hic kacirmasin derim :)

slmlar
TD