Monday, June 19, 2006

Stir-Fry

Bu sinav doneminde ogrendigim derssel seylerin yanisira bir diger onemli sey de yazilanlarin dogru oldugu: Evet gercekten de makarna kilo aldirmiyor! Gec olsun, guc olmasin, bir gercegin daha farkina vardik mutluyuz gururluyuz:)))

Simdi tabi siz oturup yaparsaniz soyleee bol tereyagli bir makarna, ustune ekerseniz sekeri cevizi ("ayyyy o ne oyle" gibi tepkiler duydum sanki, aaaa on yargili yaklasmayin, babanem oyle yapardi findikli cevizli sekerli makarna kadar leziz bir sey az vardir), ustune de yerseniz uc tabak, tabi yorum yapmam bu konuda !

Ama yagsiz ya da azicik zeytinyagiyla yaptiginiz, gunde bir ogun yediginiz makarnadan zarar gelmiyor, tecrubeyle sabit! Gonul ister ki her gun zeytinyagli fasulye(msi), ispanak, brokoli vb yiyelim fakat tabi gundem yogun, market azicik uzak ve bunye de az bucuk tembel olunca en kolay yemekler seciliyor mecburen.

Stir-fry olayi burda cok yaygin, markette kucuk paketler halinde satiliyor, sonra atiyorsunuz bunlari azicik zeytinyaginda wok tavaya, oldu da bitti seklinde...

Turkiye'de satilmaya baslandi mi bilmiyorum ama eger baslanmadiysa da kendiniz de evde yapabilirsiniz:

Dolmalik biber (normal biber de olur ama dolmalik daha iri iri oldugundan daha hos gozukuyor)
Sogan
Mantar
Lahana
Havuc
Soya filizi

Biber boylamasina kesilmeli, sogan da iri ince halkalar seklinde, mantar da ince dilimler seklinde, lahana marul gibi (bu arada lahananin cok olmasina gerek yok bir iki yaprak olsa yeter), havuc boylamasina rendelenmeli ya da cok cok ince kesilmeli, soya filizlerini isleme tabi tutmadan ativerirsiniz hicbir seycik olmaz:)

Malzemeleri iyi karistirdiktan sonra tavaya (wok veya herhangi bir teflon tava) azicik zeytinyagi koycaksiniz, bir yemek kasigi kadar. Sonra yuksek ateste sebze karisiminizi icine atip guzelce karistirarak 3-4 dk pisireceksiniz. Zaten amac normal yemeklerdeki gibi iyice pismesi degil yari pismemis sert sert olmasi. Bu karistirma islemi sirasinda icine istediginiz baharatlardan ve de azicik da soya sosu koyarsaniz cok iyi olur. Ben icine pek tabi ki cekirdek de attim, arada kitir kitir hosuma gidiyor:)

Son olarak da haslayip (soguk sudan gecirmeden) suzdugunuz makarnayi da icine katip soyle bir karistiriyorsunuz ve uzerinde buhariyla direkt servis yapiyorsunuz. Yanina da taze bir salata ya da yogurt, ohh super kolay yemek oluyor:) İcinde sebze de oldugundan normal makarnaya gore daha saglikli hem de...

Ben tabi karisimi hazir aldigim icin benim icin daha da kolay...Ama sizin icin de zor degil hani kabul edin:) Okulun cafesinde bunun icine noodle veya pilav katiyorlar (yani pilav diyorum da aslinda haslanmis pirinc), ve hatta bazen et veya tavuk da katiyorlar, degisik turleri mevcut, zevkinize gore siz de degisik sekillerde deneyebilirsiniz.

Afiyet olsunnn:)

10 comments:

Çileksuyu Sibel said...

makarna makarna...sekerli.yogurtlu,stir fry,nasil olursa olsun yeter ki olsun...bak kilo da aldirmiyormus,oh yiyelim guzelleselim:)aman sevilmiycek gibi degil ki,o sekiller bile cok bastan cikarici,dunyanin burun kavanizlarinda her cesit ve renk makarnam olsa keske:)

Çileksuyu Sibel said...

butun kavanozlarinda demek istemistim ben,yazma ozurlulugum de vardir:)

Papatya said...

Stir Fry!! Ellerine saglik Burcuk!
Cok lezzetli gorunuyor :) Bir ara ne cok yapardik wok tavamizda... son zamanlarda hic yapmadik, neden acaba? Hem de cok pratik oluyor, kisa surede tabakta buluveriyorsun rengarenk yemegini! Pratik (ton) balik yemeklerini seviyorsan, bir de Gastronot.blogspot daki sufleye bak, derim... Gastronot Bahar benim kardesim (: Sevgiler...

Tugc said...

Ben sekerli makarna sevmiyorum ya:(
Midem bulaniveriyor, ama onun disindaki her turlu makarnaya(balikli haric) hastayim..ozellikle yogurtlu ve kiymali..tembelce yapilmis bir manti gibi oluyor:)

Burcuk said...

Sibella, ben de cok seviyorum valla:) hos sebzeli bir yemek olsa herhalde tercih etmem ama yine de seviyorum:)

Papatya, cok tesekkurler:) hemen bakayim.) bu stir-fry aslinda sadece sebze olarak yapinca da guzel oluyor, boyle sebzeler diri diri falan iyi geliyor bunyeye:)

Tugce, yogurtlu kiymali dedin bak aklim gitti:) ben bir de bu ara burda tzatziki diye bir sey kesfettim, nasil okunuyor bilmiyorum da bizim cacigin susuzu diyim, yunan sosu, yogurt, sarmisak, salatalik ve naneyle yapiliyor, marketlerde de hazir satiliyor da makarnayla cok guzel oluyor:))

Burcu Tüzün said...

makarnaaaa makarnaaaa. her çeşit makarna itinayla üst üste 2 tabak yenir. ama en çok salçalı mantarlı soslu makarna varsa 3 tabak da yenir :) kilo falan da aldırmaz. alsam ben alırdım heralde. bir ara kilo almak amaçlı günde 2şer tabak yedim de bi gr almadım.yiyin yiyin afiyet olsun :)

Margot said...

Selam,
Eve gidip noodle yapasım geldi benim! Ellerinize sağlık!

Burcuk said...

Burcu yani kilo aldirmiyor dediysek de abartmayalim degil mi ehehehe:))) yok ben yiyemem oyle tabak tabak:D

Margot, tesekkurler:)

vintage biscuit said...

sonra vintageee neden deniz fotolari koyuyosun diyosun bana:))

Burcuk said...

:) bu fotolar o kadar sasali cikmadi yahuuuuu.)