Monday, April 03, 2006

Ev yapimi Sushi :)

Evet evet, yanlis okumadiniz basligi, isbu postta ev yapimi sushi tarif edecegim:) Boyle hizmet gorulmedi valla:) ehehe:)) Londra'da sushi yapim kurslari var, yarim gunlugu 50 pound falan, bakiniz burda bedavadan tarif veriyorum, degerim bilinsin:)))

Saka bir yana olay su: Bir yan blokta kalan Kanada'li bir arkadasim "yarin aksam Sushi yapicam Burcu gelmek ister misin" dedi, "sorulur mu" dedim aaa "ayip":) Universitedeyken (yani lisansta) Japon bir arkadasi varmis, ona dert yaniyormus bu etraftaki sushi tarifleri cok zor diye, o da "olur mu oyle sey" demis, usenmemis ogretmis:) O da sag olsun bize yapti bu aksam, cok da lezizdi:) Kafanizdaki sushi on yargilarini atin bakalim, tarife geciyorum:)

Simdi once pirinci pisiriyoruz. Pirinc ozel Japon pirinci, bizim pilavlik pirincten olmuyor. Bir de ozel Pirinc Sirkesi varmis, ondan koyuyormussun pistikten sonra, boylece yapis yapis (bizim lapa diye tabir edecegimiz) ic harcimiz hazir oluyor. Bu yapisik olmasi dagilmamasi icin tabi ki, yoksa zannediyor musunuz ki ver Japona bizim tane tane pilavi yesin o chopsticklerle, ne mumkun:)

Neyse diger yanda icine koymak istedigimiz malzemeleri hazirliyoruz, hazirlarken dikkat etmemiz gereken sey malzemeleri uzun uzun kesmek. Bu aksamki malzemeler de havuc, salatalik, biber ve avakado vardi. Bir de shrimp denen kucuk karidesler.

Bu cevresine sardigimiz kagidimsi malzemeye de nori deniliyor, ne oldugu hakkinda hicbir fikrim yok:) Simdi asil olay soyle, norimizden bir adet alip ustune pirinci yayiyoruz iyice. Norinin en ucunun bos olmasina dikkat ediyoruz ki kapatirken zorluk cekmeyelim. Sonra pirincin ustune bir sira istedigimiz sebzelerden ve karideslerden diziyoruz. Isterseniz sadece sebzeyle de yapabilirsiniz. Sonra bunu sariyoruz, bize cok yabanci degil, dolma gibi sariliyor:) En uca geldigimizde ucunu suyla islatiyoruz ki yapissin, azcik bastiriyoruz. Hazir oluyor.


Bu buyuk parcayi keskin bir bicakla kucuk parcalara ayiriyoruz ve ta tammmmm sushilerimiz hazir.

Sushimizi tek basina yersek cogunlugu pirincten olustugu icin cok kuru oluyor. Bu nedenle bir kaseye soya sosu koyuyoruz, eger aci seviyorsak icine wasabi ekliyoruz. Wasabi yesil renkli bir krem, ciddi (!!!!!) aci, o yuzden ben denemedim bile. Bunu soya sosunun icine dilediginiz kadar sıkıyorsunuz, catal yardımıyla karıstırıp sushinizi bu sosa banip afiyetle yiyorsunuz. Ben sadece soya sosuna bandim, cok tuzlu ama az bandirilirsa guzel oluyor.
Bir de bunun yaninda konserve zencefil yedik, yandaki resimde gordugunuz beyaz kapakli kavanozdaki pembemsi seyler. Bunun tadi keskin oldugundan ufacik parca aliyorsunuz, soyali sushinizin ustune koyup yiyorsunuz.

Bir de bu soyaya bandirilip yenilebilecek bir diger yiyecek de tempura. Yandaki resimde gordunuz kizarmis brokoli, karnibahar ve havuclar oluyor bu da. Japon aperatifi gibi bir sey. Hamurumsu bir seye bandirip kizartiyorlar. Sonrada soyali sosa banip yiyorlar yine. Daha once benim Italyan arkadasim aynisini buyuk bamyalarla yapmisti ama sosta o kadar cok wasabi vardi ki ben sadece bir tane deneyebilmistim:) Bu da gayet leziz bir sey, tarifini tam bilmiyorum ama bir yerde denk gelirse deneyiniz:)

Ev yapimi sushi yedigime, hatta kendim de bir iki roll yaptigima hala inanamiyorum:) Super:)

17 comments:

Yazarken Eğlenen Adam said...

Benim yemek konusunda senin gibi eşim olsa, herhalde yuvarlanarak giderim gideceğim yere. Tam dünya yarımı eksik gelir. :))

Bravo ne diyeyim...

:D

Burcu Karadaş said...

helal olsun bacım sana:))

ailecek takdir edioruz!!!

Gøkberk said...

Ben diyorum ki sizinle ortak bir Japon yemekleri satalım Gözlemeci Perihan Abla'nın yan tarafına. Suşiler sizden reklam yapması benden, Ereğlililerin her yeni açılan mekana saldırma mantığından ilk 2 ay iyi para kırarız sonra siz yolunuza ben yoluma. Ne dersiniz? Hoş olma mı?

Mr_TD said...

ya sen bu asya mutfagina da girdin artik bakiyorum, masallah nazar degmesin,cok yeme gözlerin cekilir bir de "R" harfini söyleyemezsin :-)

Anonymous said...

burcukum sen simdi tarif verdin dimi arkadasim!! ben niye annamadim hicbisii?? :)

Mr_TD said...

@unter the chuyner
caponca yazmis da ondan :-)

Burcuk said...

Herkese merhabalar:)

Atonica: Valla oyle bir durum pek olmazdi, cunku benim genel beslenme durumum disarida ve boyle arkadaslarda yemedikce brokoliye dayaniyor:))) O yuzden muhtemelen incecik kalirdin:D Tesekkurler ama tabi ben iltifat olarak aldim:)

Burcyni: Sag olasin, kendine geldin insallah?

Gokberk: Iste Eregli'nin girisimci ruhu derim ben buna:) Cok dogru soylemissin valla bence Turkiye'de en cok tutacak yerlerden biri olur Eregli, soyle take-away sushi falan super fikir:)

Mr. TD: ehehe:)) keske daha cok sey yapabilsem valla, guzelmis bunlarin yemekleri cok:)

Under the Chuyner: Oncelikle tekrar hosgeldin diyeyim:) Ya ben genel anlattim, ondan anlamamissindir, sen kisa yoldan git bir restoranda ye en iyisi:) Beni de simdi biraksan hadi yap desen biraz zor yaparim herhalde:)))

Burcuk said...

Bu arada cok alakasiz ama bugun milliyette can dundarin yazisini okudunuz mu? cok guldum gorunce:)))

http://www.milliyet.com.tr/2006/04/08/yazar/dundar.html

Anonymous said...

ben sana o kağıdımsı şeyin ne olduğunu söyliyimmi yosun evet sadece yosun iğiyy kurutulmuş yosun o sardığın ben hiç sevmem de denizle ilgili şeyleri midem bulandı yiyenlere afiyet bal şeker olsun çiğ yosunuda yediniz bari ıspanak gibi yemeği de olsa o nu da yersiniz belki

Basar said...

Çok güzel ama biz bu Japon pirincini Türkiye'de nereden bulacağız? :)

Anonymous said...

şimdi beni dinleyin. evde bir gün önce pişmiş pilavdan da suşi yapılır.yeterki o yosun yapraklarını bulun .yosun yaprağı bayat pilav arasına ne varsa [çiğ balık kıymığı havuç rendesi falan.]sonra onları sıkı rulo yapın ve dilim dilim doğrayın suşi tamam.

Anonymous said...

Nori 'kırmızı alg' dir. Yani anlayacağınız tabiriyle deniz yosunu.

Anonymous said...

bu nori bildiğim kadarıyla bir çeşit yosun.yurtdışında rahat da türkiyede nereden bulunur bilen var mı? yosun olarak aradık bulamadık malzeme(ozer_ataoglu@hotmail.com a email atarsanız çok iyi olur)

Deniz said...

herkese merhaba,

ben de sushi yemegi cok seviyorum fakat pahali bir yemek oldugundan canimin istedigi her zaman yemem mumkun olmuyor. Buna bir cozum bulmak icin yaklasik 1 hafta internette sushi tariflerini arastirdim hata youtube'da dunyaca unlu sushi ustalari tarafindan hazirlanmis videolari izledim ve evde en kolay ve pratik olarak hangi tarifle sushi yapabilecegimi ogrendim.
Sizin tarifiniz de gayet pratik gorunuyor. Ben de blog sayfamda her yerde bulabileceginiz malzemeler ile adim adim sushi nasil yapilir'i yazdim hata fotograflarla anlattim ki anlamasi daha kolay olsun :)

merak edenler sushi nasil yapilir yazimi asagidaki linkte bulabilirler. link veremedigim icin asagidaki satiri kopyalayip explorer'a yapistirmaniz gerekmektedir.

http://somanyfacesofmine.blogspot.com/search/label/sushi%20nas%C4%B1l%20yap%C4%B1l%C4%B1r

Emrah Tuncer said...

selam. nori deniz yosunundan elde edilen kagit sekline getirilmis bir malzeme. turkiyede yok. belki vardir ama kimbilir ne kadar pahalidir.
ben de sushiyi cok seviyorum ve yapmak istiyorum kendim aslinda.
herkese saygilar

Anonymous said...

Arkadaslar nori yi tabikide turkiyede bulabilirsiniz. 10lu paketini 2,5 tl gibi ucuz bir miktara almistim. Sushi,yi elinizle sarmayin. 23x23 cm gibi ebatlarinda satilan bambu mat adindaki seyle sarin. Daha sıkı ve kesmesi daha kolay oluyor. Onun fiyatida 5 tl gibi bir seydi galiba. Ben sushi,ye dair her seyi metro gross market'ten almistim yengec cubuklari olsun baligi herseyi ile he birde chopstick lerimi ve restaurantta yedigimde odedigim paranin yarisini odedim evde yaptim daha fazla yedim.

Anonymous said...

He birde nori kurutulmus yosundur