Thursday, August 03, 2006

If on a winter's night a traveller

Aslinda bugun The Real Greek'ten bahsetmek istiyordum, dun ders arasi yemek molasi Julia ve Eve'le oraya gittik. Fakat bu dombiler benim fotosunu cekmeme izin vermeden direkt saldirinca yemege tabi tam cekemedim guzel fotograflar:) bir kac tane cektim ama onlardan da tam belli olmuyor:/ Yalniz cok begendim yaa, boyle bir lezzet olamaz, ortaya meze tabagi aldik karisik, yaninda da ozel yunan ekmegi, off offff...neyse ben oraya bir kivircigimi goturucem, o zaman size ayrintili bir anlaticam, bu arada siz buralara gelirseniz aklinizda bulunsun, cok hos bir yer cidden!

Bugun de burda kapali hava, baya da serin, hatta soguk bile diyebiliriz. Tabi benim isime geldi, oteki turlu zor oluyor calismak. Dunden beri aklimda Italo Calvino'nun kitabi var, If on a Winter's Night a Traveller...Bildigim kadariyla Turkce cevirisi de mevcut..Dusunecek fazla bir sey yok ya bu ara, ondan bunlari dusunuyorum ahah:))) ya aslinda yapacak cok isim var ama bir yandan da nasil kitap okumak istiyor canim. Neyse, ben okuyamiyorum bari bugun sevdigim bir kac kitaptan bahsedeyim istedim.
Bu kitabi universite 2. sinifta kesfetmistim, cok hos bir kitap, direkt icine aliyor insani, anlatimi da cok guzel ve surukleyici. Eger bu aralar bos vaktiniz varsa ve hala okumadiysaniz okumanizi tavsiye ederim, cidden cok hos bir kitap. Icerigi hakkinda cok bir sey anlatmak istemiyorum ama bazi bolumlerinde direkt okuyucuya sesleniyor, bu da kitabi daha da ilginc hale getiriyor bence.

Post-modern akim icinde yer aliyor kitap ve de aslinda yazim/edebiyatla alakadar. Ama genelde boyle soyleyince sıkıcı bir hava yaratiyor insanlarda ilk olarak, kesinlikle sıkıcı degil, ne kadar surukleyici oldugunu tekrar tekrar yazmayayim:)


Aklimda kalan kitaplar hep boyle ya degisik tarzda anlatima sahip kitaplar ya da sistem elestirileri. Sistem elestirisi denilince aslinda ilk basta akla George Orwell gelir, 1984 ve Animal Farm romanlariyla. Bunlar da favori kitaplarimdan ama eger daha ucuk bir kitap ariyorsaniz Brave New World tam sizin aradiginiz kitap. Roman Londra'da geciyor, 26. yuzyilda, dunyanin Kulucka ve Sartlandirma Merkezi'nde insanlar istenilen mantiga gore yetistiriliyor, herkes de hayatindan memnun ( mu acaba?). Cok cok ilginc bir kitap.

Bu aralar insanlar bu Ferrasini Satan Bilge'ye falan takmis durumda, kitap milyonlarca satti hani eminim bir sey buluyor ki insanlar okuyorlar ama ben bir turlu sevemiyorum o tarz kitaplari, bu konuda cok onyargiliyim ama okuyanlara icerigi hakkinda sorular sordugumda da az bucuk hakli oldugumu goruyorum. Icinde oldugumuz sistemde bir seylerin ters gittigini hepimiz biliyoruz, herhalde kimse de "ahh ne de guzel dunya" modunda degildir ama bu yanlislarin onume hazir sunulmasina gicigim. Ben tabiri caizse daha cok caktirmadan sisteme saydiran kitaplari seviyorum, daha eglenceli oluyor insanin kendisinin bulup cikarmasi gerekli msjlari, cunku bir de boyle olunca cok farkli anlamlar yuklenebiliyor kitaplara, bu da gorus acisi zenginligi acisindan iyi oluyor. Mesela Otostopcu'nun Galaksi Rehberi de bilinen en komik kitaplardan biri bence ve de ayni zamanda caktirmadan saydiranlardan:) Guldururken dusundurmek boyle bir sey oluyor galiba:) Filmi de cekildi en son ama cok bostu film, bence kitabini okumadiysaniz bir vakit ayirmalisiniz bu seri icin.

Bu kategoride bir diger unutulmaz kitap da Portekizli yazar Jose Saramago'nun Korluk kitabi. Ya bir gun siz de dahil olmak uzere hepimiz kor olursak? Boyle bir gucsuzluk halinde nasil bas ederiz acaba sistemle? Ya da belki de aslinda coktan kor olduk hepimiz ama farkinda degiliz...Boyle bir suru soru yaratiyor insanin kafasinda, elinize aldiginizda birakamayacaginiz kitaplardan.

Yazdikca yazasim geldi:) ama bu kadar yeter simdilik, reklamlarda vardi ya hani kucuk cocuk "cokk isim var anne cooookk" diyen, aynen oyle benim halim de:/

Son olarak dayanamayip bir kac kitap ismi daha verecegim, bunlardan da bir gun ayrintili olarak bahsederim, siz o arada kesfede durun:)) Hos eminim siz de coktan biliyorsunuz bu kitaplari, o zaman da tekrardan bir yad edersiniz artik:)))

Paul Auster: The New York Trilogy
Kutlug Ataman: Peruk Takan Kadınlar
Oruc Aruoba: Ile (dunyanin en guzel iliski kitabi)
W. Shakespeare: Soneler (yeni basiminda bir tarafinda turkcesi bir tarafina ingilizcesi var sonelerin, ve de boyle eski stil bir yaziyla basilmis, insani alip goturuyor)

Ben ders kitaplarina doneyim en iyisi:) Yakin gelecek acisindan bunlar simdilik daha faydali:))

11 comments:

Nes london-ist said...

yeah the weather is cold today here,shhh :P

Burcuk said...

aaaaa welcome back:))

Turkiye'den sonra bir sok etkisi yaratti mi bunyede:)

Nes london-ist said...

short term visit, its lovely being here,I am fine with the weather tho, you could breathe at least:)

vintage biscuit said...

ben ders calisman taraftariyim :))))))

Parizyen Ay Lambasi said...

olamaz yaa, bu kadar similarity olamaz!!!
kizim benim favori kitaplarim bunlarin hepsi. ama HEPSI.
beynimi senin bloguna usb kabloyla baglasak ve bana en sevdigin kitaplari soyle kisaca bi anlat desen, heralde bu post cikardi benden de.
saskinliklar icindeyim.

Anonymous said...

okuyamıyorum bu aralar ben...
aklım mı karışık, canım prozac mı çekiyor nedir :)
şu ıspanaklı pilavın arasına biraz prozac serpistiriversek, oh..
Oruc aruoba...adamım...neler ogretti bana..ah ah..hey gidi gunler!
Paul Auster desen bir baska dunya....
okumak istiyorum..kafamı toplamak...ha gayret zeynep olacak...
cok guzel bir yazı olmus Burcuk, ellerine sağlık......bana iyi geldi.

Berceste said...

Bi dinlen bi dinlen sen be yaw :)

Ne kadar dolu dolu bir arkadas ciktin :)

Guzel seyler ogreniyoruz sayende ellerin, beynin dert gormesin !

Anonymous said...

"If on a Winter's Night a Traveller" kitabını en az 20 yıl önce Hırvatça tercümesiyle okumuştum. Mükemmel yaw. Çok etkilendim.

Şu günler de Calvino'nun "American Lectures for the Next Millenium" adlı kitabının Makedonca çevirisini okuyorum. Bilmiyorum Türkçe var mıdır.

E, ne yapalım, Makedonya'da Türkçe kitap nerden bulayım :)

Burcuk said...

Nes, bakiyorum hemen alismissin:))bu arada yarin bende amerikan bir ark kalcak, gece otekilerle bulusup suna gitmeyi planliyoruz: http://www.viewlondon.co.uk/whats-on-details-176.html yani gece dedigim aksam:) eheh:) ilgilenirsen bir iletiselim mi.)

Vintage, ben deeeeeeee:))

Fake, aaa ben de sasirdim valla:) hos sasirmamak lazim bir yandan da kitaplar bu kadar muhtesem olduktan sonra cogu kisinin favori kitaplari olmasi da muhtemel.))

Zeynep, yazlik enerji dolu gunlerde nerden aklina geldi prozac:) neyse iyi geldigine sevindim, tesekkurler:) umarim yakinda aklina hic gelmez prozac! :)

Dilekcim, sag olasin:))) utaniyorum boyle okuyunca:)

Oktay Ahmed, ben de bir halledeyim islerimi, diger kitaplarini da okumak istiyorum sirasiyla, eminim onlar da cok guzeldir:)

Anonymous said...

var ya burcuk, hayret ettim, heralde su "ferrarisini satan bilge" tarzi romanlardan bitek ben hoslanmiyorum diye hayiflaniyodum, herkes okumus, ballandira ballandira annatiyolar, "hayatimda okuduum en iyi kitap" fln seklinde, hatta okadar rahatsiz oldumki, gittim aldim, yarisina gelemeden fenaliklar basti, biraktim, sen bu kitapla deli gibi para kazan, sonra gel bana ferrariyi satarak mutlu olunacagini ögret :) haaa icinden biriki cümle begenir cekerim, o ayri, koca kitap tabi ama yok yok dedigin gibi bunu bunu yap, mutlu ol; basarinin yollari, huzurlu olmak icin yapmak gerekenler..vs.. tarzlari bayar direk! amma dertliymisim beh :)
bende sana ferhan sensoy öneririm mesela türkce olaraktan canim, öptüm

Burcuk said...

valla Rahsan ben de pek sevemedim o kitabi! neyse sevenler var ve de okumamisken cok saydirmak istemiyorum ama ben bu tarz kitaplardan pek haz etmiyorum senin gibi:)

Ferhan Sensoy denemedim hic, hemen bir yazalim bir kenara:)))